HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Třetí stupeň poplachu při požáru skládky odpadu na Příbramsku

V noci na středu 31. května devět minut před jednou hodinou přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení od Policie České republiky o požáru skládky v obci Chrást nedaleko Březnice na Příbramsku. 

Operační důstojník k události vyslal jednotky z prvního poplachového stupně. Protože se požár nacházel v těsné blízkosti železniční tratě, a mohl by tak ohrožovat bezpečnost, byl provoz zastaven.

Po příjezdu první jednotky na místo mimořádné události bylo zjištěno, že jde o požár skládky odpadu v plném rozsahu. Postupně byl vyhlášen až třetí stupeň poplachu (1.34 hodin). Z důvodu dálkové dopravy vody byly povolávány především dobrovolné jednotky, hlavně s velkokapacitními cisternami. U nákupního centra v Březnici a u požární nádrže v obci Chrást byla zřízena čerpací stanoviště. Na místo byl povolán i protiplynový automobil s dýchací technikou a náhradními tlakovými lahvemi se vzduchem. Za pomoci těžké techniky, kterou na místo povolal majitel, probíhalo rozhrabávání skládky a hašení pomocí osmi C proudů. Ohrožení přilehlé železniční tratě se nepotvrdilo, tak byl provoz obnoven.

K události byl povolán také velitelsko-spojový vůz, který byl začleněn do štábu velitele zásahu, a požářiště bylo rozděleno na tři úseky. V 5.44 hodin se podařilo dostat požár pod kontrolu a byla vyhlášena lokalizace. Zároveň s ní byl stupeň požárního poplachu snížen na druhý, po čtyřiceti minutách pak na základní úroveň. Krátce po sedmé hodině byla ukončena činnost obou čerpacích stanovišť a v 7.19 hodin ohlásil velitel zásahu operačnímu středisku likvidaci požáru. 

Po dobu zásahu byla centrální hasičská stanice Příbram zálohována dobrovolnou jednotkou Příbram Březové Hory. Škoda na místě nevznikla žádná, událost se obešla bez zranění. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování.

Zasahující jednotky:
HZS Středočeského kraje
Příbram

JSDH Středočeského kraje
Bohostice, Bohutín, Březnice, Hvožďany, Chrást, Kozárovice, Pečice, Příbram Březové Hory, Rožmitál pod Třemšínem, Trhové Dušníky, Zalužany

kpt. Ing. Tomáš Bakalář
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-Požár skládky u obce Chrást

001-Požár skládky u obce Chrást 

Detailní náhled

002-Požár skládky u obce Chrást

002-Požár skládky u obce Chrást 

Detailní náhled

003-Požár skládky u obce Chrást

003-Požár skládky u obce Chrást 

Detailní náhled

004-Požár skládky u obce Chrást

004-Požár skládky u obce Chrást 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem