Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Třetí poplachový stupeň při požáru areálu na recyklaci pneumatik - Bělčice

Ve středu 10. května odpoledne přijalo operační středisko středočeských hasičů informaci o velkém požáru u brněnské dálnice poblíž obce Bělčice na Benešovsku. 

2.jpgUdálost se stala v těsné blízkosti dálnice D1 u kilometru 32,5 v areálu firmy na recyklaci starých pneumatik, odkud stoupal k nebi obrovský sloup černého kouře. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z Benešova, Jílového a Říčan a dobrovolné sbory obcí Čerčany, Soběhrdy, Teplýšovice a Vranov, Zároveň byl operačním střediskem vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Podle dalších telefonátů na tísňové linky bylo zřejmé, že požár je většího rozsahu, což potvrdily i první jednotky, které dorazily na místo. K události tak byly postupně vysílány další profesionální a dobrovolné sbory a v 16.34 hodin nechal velitel zásahu zvýšit požární poplach na třetí stupeň.

Do Bělčic byla dále přizvána Chemická laboratoř Kamenice, aby specialisté HZS Středočeského kraje monitorovali únik nebezpečných látek do ovzduší. O situaci byli informováni starostové nejbližších obcí, kteří prostřednictvím místních rozhlasů nebo SMS zpráv doporučili občanům, aby omezili větrání svých domovů i pohyb ve venkovním prostředí.

Zaměstnanci, kteří ve firmě v době vzniku požáru pracovali, byli všichni venku a vyvázli bez zranění. Vlastní zásah je hodně náročný a probíhá v dýchací technice ze země i z výškové techniky několika proudy za využití pěny. Na její výrobu je organizována kyvadlová doprava velkého množství vody (stovky tisíc litrů) cisternami pro velkoobjemové hašení ze zdrojů hasební vody v Ostředku a Benešově. Dále byly spotřebovány desítky tun pěnidla.

O pomoc byl požádán také Záchranný útvar HZS ČR Zbiroh, který ve večerních hodinách dojel na místo s těžkým kolovým nakladačem kvůli odebírání nejvíce hořící hromady drti z pneumatik.

Vzhledem k odhadovaným škodám v řádu desítek milionů korun byl na místě i krajský vyšetřovatel, který spolupracoval s kolegou z benešovského územního odboru. Zatím se ale mohli zaměřit pouze na získávání dostupných informací od zaměstnanců společnosti a svědků události, protože do objektu vydal velitel zásahu přísný zákaz vstupu, neboť celá hlavní železobetonová hala o půdorysu cca 40 x 60 metrů byla požárem silně narušena a hrozilo velké nebezpečí úrazu.

Zásah pokračoval celou noc, v průběhu které přijel objekt obhlédnout statik.

Podle údajů operačního střediska bylo v půl osmé ráno na místě 25 jednotek se 44 kusy rozličné techniky, včetně dalších strojů Záchranného útvaru HZS ČR z dislokací Jihlava a Hlučín. Celkem se do té doby u události objevilo 34 jednotek a 66 kusů techniky. Velitel zásahu pak provedl redukci zasahující techniky.

Dopoledne se na místo vrátil krajský vyšetřovatel požárů, který se spolu s experty z Technického ústavu požární ochrany Praha pustil do objasňování příčiny vzniku požáru.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

FOTO: HZS SČK a www.pozary.cz

Kolový nakladač JCB 437 byl převezen na soupravě tahače Man s návěsem Nooteboom. Tato souprava byla pořízena za pomoci strukturálních fondů Evropské unie v rámci projektu „Zvýšení akceschopnosti Záchranného útvaru HZS ČR pro záchranné a likvidační práce při živelných pohromách“Projekt byl spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie, konkrétně 85% způsobilých výdajů z Integrovaného operačního programu. Zbylých 15% prostředků šlo ze státního rozpočtu České republiky.

UNIE.png

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem