HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Trénujeme...

Trénujeme

Momentálně trénujeme ve Flashoveru.

Flashover je obrovský výcvikový kontejner ve Vysokém Mýtě. Toto zařízení slouží k výcviku hasičů pro zdolávání požárů v uzavřených prostorech (bytech, skladech, obchodech, sklepích) při reálných podmínkách požáru. Hasiči si mohou bezpečně vyzkoušet a zhlédnout vznik, průběh požáru i průběh jevů, spojených s požáry v uzavřených prostorech.

Hasiči si zde zkouší, jak zabránit vzniku jednotlivých jevů, a možnost ochrany před jejich působením. Těmi jevy jsou například flashover, backdraft a rollover.

Při prostorovém vznícení dochází k prudkému nárůstu teploty a rychlému rozšíření požáru do celého prostoru. Tento jev označujeme Flashover.

V případě, že dojde k vytvoření otvoru, kterým do hořícího prostoru vnikne dostatečné množství vzduchu a teplota v prostoru neklesla pod hranici teploty vznícení produktů hoření, může dojít k jevu, který označujeme jako Backdraft.

Rollover – vzniká tehdy, shromáždí-li se větší množství hořlavých plynů v počáteční fázi požáru u stropu hořící místnosti. Tyto velmi zahřáté hořlavé plyny jsou vytlačovány zplodinami hoření z hořící místnosti do okolí, kde se mísí se vzdušným kyslíkem. Jestliže koncentrace hořlavých plynů dosáhne mezí hořlavosti, dojde k jejich vznícení a rychlému rozšíření požáru.

Plameny se šíří velkou rychlostí v úrovni stropu na velké vzdálenosti do té doby, dokud nevyhoří všechny vzniklé hořlavé plyny. Proto se zasahující hasiči musí pohybovat v ohrožených prostorách při zemi a s nejvyšší opatrností. Při hasebních pracích je důležité se soustředit na uhašení ohniska požáru, neboť rollover vzniká pouze při intenzivním vývinu hořlavých plynů a par…

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Flashover 002

Flashover 002 

Detailní náhled

Flashover 010

Flashover 010 

Detailní náhled

Flashover 025

Flashover 025 

Detailní náhled

Flashover 035

Flashover 035 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem