HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tragická událost v Koryčanech na Kroměřížsku si vyžádala dva lidské životy

(15.09.2021) Únik plynu skončil výbuchem. 

Ve 12:36 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů událost o narušení plynového potrubí v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Na místo vyjela místní dobrovolná jednotka hasičů a profesionální hasiči z Morkovic-Slížan a Kroměříže.

V době příjezdu dobrovolné jednotky došlo k výbuchu, při kterém byli zraněni 4 hasiči a 2 civilní osoby. Jeden z hasičů utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zasahujících kolegů podlehl. Na místo byly okamžitě vyslány další jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z blízkého okolí, které ihned zahájily odklízení sutin rodinného domu, protože bylo nahlášeno, že se jeden ze zasahujících hasičů nachází pod troskami budovy.

Velitel zásahu si na místo povolal psy vycvičené pro vyhledávání v sutinách, dále ostravské kolegy zařazené do USAR týmu, speciální techniku z Jihomoravského kraje a kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR se speciální těžkou technikou. Po usilovném odklízení byl nalezen dobrovolný hasič, ale již bez známek života.

Na místě zasahovalo přes 80 hasičů, kteří se podíleli na záchranných a likvidačních pracech po výbuchu. Vzhledem k závažnosti situace se na místo dostavil i generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA. O půl páté velitel zásahu rozhodl o snížení počtu sil a prostředků na místě zásahu a jednotky se začaly vracet zpět na své stanice.

Na místě zůstali profesionální hasiči z Kroměříže, ze Zlína, USAR tým a Záchranný útvar HZS ČR, kteří postupně rozebírají trosky domu pomocí pásového rypadla z Hlučína a další techniky, aby vyloučili možnou přítomnost další osoby v sutinách. Hasiči také provádí úklid ve velké části ulice, protože trosky se nacházejí i ve vzdálenosti 50 m. Lze předpokládat, že likvidační práce budou probíhat do pozdních nočních hodin. Psychologickou pomoc pozůstalým a kolegům zemřelých poskytují psychologové a interventi HZS ČR a Policie ČR.

Okolnosti výbuchu jsou v šetření vyšetřovatele hasičů a Policie ČR.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

4.jpegLikvidační práce hasičů

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem