HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tragická hromadná nehoda s následným požárem uzavřela dálnici D1 - AKTUALIZACE

V neděli 13. října v 19.24 h přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o hromadné nehodě na dálnici D1 v prostoru křižovatky Psáře na 49. kilometru ve směru do Brna. 

Operační středisko k události postupně vyslalo čtyři profesionální a tři dobrovolné jednotky – HZS Benešov, Vlašim, Říčany a Zruč nad Sázavou a SDH Divišov, Vlašim-Domašín a Zdislavice. Krátce poté byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Po průzkumu bylo upřesněno, že jde o nehodu cisterny, která se převrátila přes oba jízdní pruhy, a pěti osobních vozidel. Cisterna převážela palmový olej a po kolizi začala hořet, požár následně zasáhl i čtyři havarovaná auta. V jednom z nich byla nalezena osoba bez známek života. Zdravotnická záchranná služba na místě ošetřila dalších deset lidí, z nichž většinu převezla do nemocnic. Přivolán byl i vrtulník, který do Ústřední vojenské nemocnice transportoval vážně zraněného policistu sraženého osobním vozem. Tato nehoda se však stala o patnáct kilometrů blíže k Praze na exitu Ostředek, kde policie odkláněla dopravu.

Požár se hasičům podařilo půl hodiny po oznámení události lokalizovat a za další půlhodinu zlikvidovat. V další fázi zásahu se jednotky soustředily na zastavení úniku přepravované látky z cisterny. Vzhledem k částečnému úniku do kanalizace byl na místo povolán i zástupce odboru životního prostředí z Vlašimi. Hasičům se podařilo pomocí tmelu utěsnit víko cisterny, čímž zamezili dalšímu masivnímu úniku. Poté si velitel zásahu na místo vyžádal osvětlovací balony, které byly přivezeny ze stanic Kolín a Kutná Hora. Krátce před půlnocí přijela na místo druhá cisterna na přečerpání.

Vlivem nehody došlo k značnému poškození přečerpávacího systému cisterny. Hasiči tak museli hodně improvizovat, aby se jim podařilo přepravovanou látku z cisterny dostat. Ze stanice v Mladé Boleslavi byla k nehodě povolána jednotka s výkonnou elektrocentrálou. Krátce před půl pátou měli hasiči odčerpanou téměř polovinu přepravovaného nákladu. Okolo šesté hodiny pak specializovaná firma pomocí jeřábu otočila cisternu zpět na kola a začalo přečerpávání zbylého obsahu. 

Na nezbytně nutnou dobu byl provoz na dálnici mezi křižovatkami na 34. a 56. kilometru zastaven v obou směrech. Ve směru do Prahy byl provoz alespoň jedním pruhem obnoven okolo třetí hodiny ranní. Vzhledem ke značnému znečištění i poškození povrchu dálnice potrvá uzavírka ve směru do Brna patrně až do pondělního odpoledne.

Škoda vzniklá požárem byla odhadnuta na 10 milionů korun. Hasiči zásah ukončili po osmé hodině, kdy bylo místo nehody předáno zástupcům ŘSD. Okolnostmi dopravní nehody se zabývá Policie ČR.

Velké poděkování patří svědkům celé události, kteří neváhali a bleskově pomohli účastníkům nehody dostat se z havarovaných vozidel na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek. Bez jejich duchapřítomné pomoci by následky nehody byly patrně mnohem horší!

nprap. Petr Svoboda
oddělení IZS
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem