HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropský den linky tísňového volání

Dne 11. února si připomínáme Evropský den linky 112. Prostřednictvím tohoto jednotného evropského čísla tísňového volání se mohou lidé v nouzi dovolat pomoci záchranářů, a to ve všech státech Evropské unie. 

V průběhu roku 2021 směřovalo na linky tísňového volání 112 a 150 Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina 81 863 hovorů. Ve srovnání s rokem 2020 došlo k nárůstu, a to o 422 hovorů.

Velmi vytížená byla vloni především linka tísňového volání 112. Operátoři na ní odbavili 69 554 volání, což je o 1138 volání více než v roce 2020. O poznání klidněji bylo na národní lince tísňového volání 150. V loňském roce na ní operátoři přijali 12 309 volání, což je o 716 volání méně než v roce 2020.

Při volání na linky tísňového volání není nikdo anonymní.  Technologická vyspělost těchto linek umožňuje operátorům lokalizaci volajícího, což v praxi znamená, že se operátorovi na monitoru počítače objeví, odkud daný člověk volá a to v případě pevné sítě zcela přesně, při volání z mobilního telefonu v rozmezí pár metrů. Už z tohoto se dá velmi rychle v mnoha případech posoudit, zda k ohlašované události opravdu došlo.

Na linku tísňového volání 112 se jako na jedinou dovoláte bez SIM karty, ale také bez kreditu.

Kdy volat linku 112?

  • Pokud potřebujete pomoc hasičů, v případě rozsáhlejších mimořádných událostí, kdy je nutná spolupráce dvou a více záchranných složek.
  • Při cestách do zahraničí.
  • Pokud si nedokážete vzpomenout na jiná tísňová čísla nebo si nejste jisti.
  • Linku 112 mohou využít osoby, které nehovoří česky. Operátoři tísňové linky jsou jazykově vybaveni.

Pokud budete řešit pouze zdravotní obtíže, trestný čin, atd., obracejte se přímo na národní čísla tísňového volání (155 zdravotnická záchranná služba, 158 policie, 156 městská policie). 

Jak volat na linku 112?

Pro operátory a operátorky tísňové linky je velmi důležité, aby získali základní údaje o události, kterou chcete ohlásit. Při ohlašování prosím zachovejte rozvahu a klid. Operátorům sdělte:

  • Co se stalo.
  • Zda je někdo zraněn.
  • Kde k události došlo (město, ulice, číslo popisné domu).
  • Řekněte své jméno.
  • Nikdy nezavěšujte jako první. Operátor tísňové linky Vám položí doplňující otázky.
  • Ponechejte si telefonní linku volnou pro možnou další komunikaci. Operátor Vás může kontaktovat za účelem zjištění dalších informací nebo poskytnutí dalších rad.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová - tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem