Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Téměř tisícovka výjezdů hasičů kvůli ledovce a námraze

2. 12. 2014 (Nicole Zaoralová) - Během pondělí 1. 12. 2014 a noci z 1. 12. na 2. 12. zaznamenaly operační střediska Hasičských záchranných sborů jednotlivých krajů zvýšený počet zásahů souvisejících s přetrvávající meteorologickou situací na území celé České republiky. Jednalo se především o dešťové srážky a následnou tvorbu ledovky a silné námrazy.  

Foto: HZS Pardubického kraje - zcela zledovatělá silnice z Pastvin do Mladkova Foto: HZS Pardubického kraje - zcela zledovatělá silnice z Pastvin do Mladkova
V průběhu dne 1. 12. zasahovaly jednotky celkem u 993 technických pomocí, což je téměř sedmkrát více než je dlouhodobý denní průměr
. Navýšil se i počet zásahů u dopravních nehod. K těm museli hasiči vyjet ve191 případech, přičemž průměrně denně vyjíždějí k 50.
 
Pro úspěšné zvládnutí situace byly na některá krajská operační střediska povolány posily, aby mohly přijímat zvýšený počet hlášení o mimořádných událostech. 
 
Nejvíce postiženy byly kraje Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Pardubický a Moravskoslezský.
 
Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů vyjížděly převážně k odstraňování popadaných stromů a větví z komunikací, odstraňování spadlého elektrického vedení a vyprošťování vozidel při dopravních nehodách. Dále hasiči zajišťovali evakuaci osob z několika vlakových souprav, které zůstaly odstavené na trati.
 
Například v Olomouckém kraji zůstaly stát včera vlaky plné cestujících (celkem asi 300 osob). Vzhledem k fungujícím trolejím měli cestující zajištěno celou noc teplo a světlo. Ve stanicích Drahotuše a Lipník nad Bečvou byly přistaveny rychlíky s jídelními vozy, kde měli cestující možnost si zakoupit občerstvení. Přepravce jim také zabezpečil vodu a v ranních hodinách všechny železniční stanice objížděli hasiči, kteří čekajícím cestujícím rozdávali vodu a lehké občerstvení.
 
V okrese Kroměříž bylo evakuováno 37 osob z vlaku uvízlého na trati z důvodu výpadku elektrického trakčního vedení, osoby byly přepraveny autobusem HZS Zlínského kraje na nádraží Přerov.
 
Dle informací ČHMÚ byla vydána předpovědní výstražná informace na jev silná ledovka pro celé území České republiky až do dnešní 18 hodiny.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142

E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem