HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Téměř dva dny likvidovali hasiči u požáru seníku u Radhostic

Extrémně náročný zásah řeší hasiči u Radhostic, kde více než 20 hodin likvidují požár seníku. 

Informaci o požáru obdrželo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje v sobotu 3. listopadu v 6:13 hodin. K požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanic Vimperk a Prachatice a jednotky SDH obcí Vlachovo Březí, Radhostice a Čkyně.
Jednalo se o požár balíků uskladněných v seníku s plechovou konstrukcí. Po průzkumu velitel zásahu podal zprávu, že balíky jsou zasaženy v plném rozsahu, ale že zatím neprohořela střecha. Hasiči ihned zahájili hasební práce. Všech sedm povolaných cisteren bylo zapojeno do kyvadlové dopravy vody a dodávky vody na požářiště. Hasiči v průběhu dne pak ohořelé balíky postupně ze seníku vyváželi ven na blízkou louku, kde je dohašovali.
Vzhledem k silnému zakouření, které v seníku bylo, měli hasiči velkou spotřebu láhví ze vzduchem. Hned od začátku zásahu velitel žádal o pravidelnou dodávku znovu naplněných láhví. Obměna láhví proběhla okolo 13. a 17. hodiny.
Po 12 hodinách práce byla vyskladněna teprve polovina balíků. Práce hasičů pokračovala po celou noc. V neděli 4. 11. krátce po půlnoci byly na požářiště povolány další síly a prostředky, a to dobrovolní hasiči obcí Strunkovice nad Blanicí a Bušanovice. Střídání zasahujících hasičů pak proběhlo okolo sedmé hodiny ranní. V odpoledních hodinách pak velitel zásahu postupně zasahující jednotky odesílal na své základny. Okolo 17. hodiny pak odjely poslední cisterny.
Událost ještě není uzavřena, a to proto, že požářiště bylo v noci a i dnes (5. 11.) bude znovu monitorováno. Předpokládá se, že výše vzniklé škody bude přesahovat milión korun. Stanovit příčinu vzniku požáru je zatím předčasné, vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR bude v šetření pokračovat dnes a pravděpodobně i v následujících dnech.

Odkazy do noveho okna

Požár seníku, Radhostice - 3. 11. 2018 (2)

Požár seníku, Radhostice - 3. 11. 2018 (... 

Detailní náhled

Požár seníku, Radhostice - 3. 11. 2018 (1)

Požár seníku, Radhostice - 3. 11. 2018 (... 

Detailní náhled

Požár seníku, Radhostice - 3. 11. 2018 (3)

Požár seníku, Radhostice - 3. 11. 2018 (... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem