Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Technika Záchranného útvaru nasazena v ohnisku ptačí chřipky

Od zásahů, kdy byla vyslána technika záchranného útvaru do Dobřenic, Nového Bydžova – Zábědova a Chudonic neuplynul ani jeden den, kdy operační středisko přijalo nový požadavek na poskytnutí sil a prostředků na zajištění dekontaminace osob a techniky pro Královehradecký kraj. 

Počínaje čtvrtkem 1. 4. 2021 byly vyžádány zástupcem veterinární správy jednotky požární ochrany na likvidaci chovu asi 170 tisíc nosnic v drůbežárně v obci Kosičky, kde se nákaza aviární influenzou také objevila. Vzhledem k vysokému počtu ptactva, které mělo být postupně utraceno, se tedy předpokládalo pro následující dny nasazení velkého množství hasičů, kteří budou se svou technikou dekontaminaci osob a techniky zabezpečovat.

hasiči vysypávají uhynulé ptactvo dopřipraveného kontejneru.JPGVe středu 31. 3. 2021 se tedy v odpoledních hodinách přesunula z Chudonic skupina 15-ti příslušníků záchranných rot i s technikou do nedalekých Kosiček, kde po dohodě s velitelem zásahu ustavili techniku tak, aby mohla být činnost na místě ve čtvrtek 1. 4. 2021 ráno zahájena. V rámci posílení zasahujících jednotek byla také ze všech dislokací Záchranného útvaru operativně sestavena skupina 20-ti záchranářů, kteří byli v odpoledních hodinách přepraveni do Kosiček jako posila stávajícího týmu. Hasiči od počátku ve spolupráci s veterináři a zaměstnanci firmy zabezpečovali utracení ptactva, zajišťovali dekontaminaci zasahujících osob a techniky a desinfekci hal.

Během uplynulých tří dnů se na místě události vystřídalo celkem 130-140 zasahujících hasičů z řad profesionálních i dobrovolných. Na místě události se hasiči střídali v hale s ptactvem průběžně v jedenácti až patnácti skupinách, které byly nasazeny vždy cca dvě hodiny. Tato rotace skupin byla prováděna zpravidla 2-3 krát za den. Objekt čítal k vyklizení celkem 5 hal. Tři menší haly byly prostřednictvím montážní pěny utěsněny tak, aby bylo možné je postupně naplnit oxidem uhličitým do koncentrací, které umožnily vynášení ven již uhynulou drůbež. Ze dvou hal, kde nebylo tento postup možné uplatnit, pak byla drůbež hasiči vynášena do kontejnerů s oxidem uhličitým jednotlivě. Práce na místě byla pro všechny velmi náročná, a to nejen z důvodu pohybu v zóně s nebezpečnou nákazou či ustrojeností do jednorázových ochranných obleků s příslušenstvím, ale také z důvodu faktu, že na místě zásahu byli někteří od prvního až do posledního dne v nepřetržitém zásahovém režimu.

po odložení ochranných pomůcek došlo ještě k dezinfekci samotných hasičů.JPG„Po technické, logistické i organizační stránce to byl jeden z nejnáročnějších zásahů krajského Hasičského záchranného sboru Královehradeckého kraje,“ uvedla tisková mluvčí HZS KHK Martina Götzová. Záchranný útvar na místě po celou dobu zásahu pracoval v součinnosti s HZS KHK a asi stovkou dobrovolných hasičů. Poskytoval síly a prostředky k zajištění dekontaminace osob a techniky, manipulaci s drůbeží a desinfekci hal (SDO, SDT). Na zásahu se podílelo celkem 35 příslušníků ZÚ HZS ČR s technikou SDO, SDT, manipulátorem JCB 525, CAS 15, agregáty na desinfekci prostor a další přidruženou přepravní technikou.

FOTO: ZÚ HZS ČR, MV-GŘ HZS ČR (kompletní fotogalerie)

Odkazy do noveho okna

hasiči prováděli důkladnou dekontaminaci veškerých automobilů opouštějících areál

hasiči prováděli důkladnou dekontaminaci... 

Detailní náhled

důsledná kontrola před nástupem na směnu

důsledná kontrola před nástupem na směnu 

Detailní náhled

po odložení ochranných pomůcek došlo ještě k dezinfekci samotných hasičů

po odložení ochranných pomůcek došlo ješ... 

Detailní náhled

očistou a dekontaminací prošly krom vozidel také samotní hasiči

očistou a dekontaminací prošly krom vozi... 

Detailní náhled

míchání dekontaminační směsi

míchání dekontaminační směsi 

Detailní náhled

hasiči vysypávají uhynulé ptactvo dopřipraveného kontejneru

hasiči vysypávají uhynulé ptactvo dopřip... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem