Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tanky ve službách hasičů našly i letos své opodstatnění

Tanky jistě nejsou technikou, kterou by hasiči při svých činnostech běžně využívali, nicméně existují zásahy, při nichž je tato speciální technika nedocenitelným pomocníkem. Tanky ve službách Hasičského záchranného sboru České republiky jsou dislokovány u Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně a Zbirohu. 

Prvním typem tanku, jímž HZS ČR disponuje je vyprošťovací tank VT-72b, používaný, jak už název napovídá, především k vyprošťovacím pracím. Díky pásovému podvozku se tato technika dostane i do míst, kde kolové vyprošťovací automobily nedojedou. Navíc je tank vybaven čelní radlicí, díky níž si může průjezd zarostlým terénem sám vytvořit. Radlice se používá také pro zakotvení tanku před prováděním vyprošťovacích prací. Díky navijáku o síle 300 kN a dvěma kladkám je vyprošťovací tank určen především k manipulaci s těžkými břemeny, s nimiž si běžná hasičská technika není schopna poradit. Navíc je tank vybaven i jeřábovým ramenem o nosnosti 19 tun. Záchranný útvar HZS ČR disponuje třemi vyprošťovacími tanky, přičemž dva jsou umístěny v Hlučíně a jeden ve Zbirohu. Od roku 2009 byl vyprošťovací tank použit u několika zásahů, kdy vytahoval například pásové rypadlo, které se „utopilo“ v korytě řeky, těžký kolový nakladač, který zapadnul uprostřed pole při povodních na Mělnicku, nebo kombajn, který díky silným dešťům uvízl na poli v Hlučíně.
 
Druhým tankem v červenobílých barvách je hasicí tank SPOT 55. Jedná se o tankový podvozek T-55 doplněný o nástavbu s nádržemi na vodu a pěnidlo. Tank je vybaven  třemi nádržemi na vodu či pěnidlo o celkovém objemu 13 000 litrů a dvěma čerpadly, které ženou vodu přes lafetové proudnice na místo požáru. Situaci v okolí tanku může osádka sledovat pomocí kamer umístěných pod oběma lafetami. Tank je rovněž vybaven radlicí a systémem pro skrápění nástavby, který slouží jako ochrana před sálavým teplem. Stejně jako vyprošťovací tank je i tento určen pro zásahy v komplikovaném terénu, do něhož se kolová technika nedostane. Díky systému chlazení a ochraně osádky robustní konstrukcí může být tank využit i v místech, kde hrozí pády předmětů, konstrukcí, nebo exploze tlakových lahví. Hasicí tank byl mj. využit při hašení rozsáhlého požáru lesa a lesního porostu u obce Bzenec v roce 2012.
 
Oba dva tanky vyjely v posledních dnech ke společnému zásahu do okolí obce Vrbětice, kde došlo k výbuchu muničního skladu. Krom balistické ochrany, kterou oba tanky poskytují zasahujícím policistům, jsou také připraveny provádět případné hasicí a demoliční práce.
 
por. Ing. Ivo Adámek
OPŘJ, tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Telefon: 950 749 254
Mobil: 773 756 208
e-mail: ivo.adamek@zu-hlucin.izscr.cz

 

Odkazy do noveho okna

SPOT 55 - hašení, Bzenec (Janotová Irena)

SPOT 55 - hašení, Bzenec (Janotová Irena... 

Detailní náhled

SPOT 55 - hašení, Koberštejn (archiv HZS OLK)

SPOT 55 - hašení, Koberštejn (archiv HZS... 

Detailní náhled

SPOT 55 - průjezd terénem, Koberštejn (archiv HZS OLK)

SPOT 55 - průjezd terénem, Koberštejn (a... 

Detailní náhled

VT 72 - vyproštění nakladače, Nové Kopisty (archiv ZÚ HZS ČR)

VT 72 - vyproštění nakladače, Nové Kopis... 

Detailní náhled

VT 72 - vytažení potopeného pontonu, Dolní Benešov (archiv ZÚ HZS ČR)

VT 72 - vytažení potopeného pontonu, Dol... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem