HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taky jste si někdy říkali, co udělat, když vám začne hořet auto?

To si takhle jedete po nákupech, vracíte se z odpolední kávy na zahrádce, a najednou se vám začne kouřit z auta. Tohle není pohádka, ale realita. Žena v centru Pardubic duchapřítomně odbočila na parkoviště, kde zaparkovala vůz. To už se zpod kapoty hodně kouřilo.

Taky jste si někdy říkali, co v takovém případě udělat, když vám začne hořet auto? Snadno se to řekne, ale zkuste zachovat klid a rozvahu, tím lépe dokážete vyhodnotit situaci. Strach je přirozený, ale panika a zbrklé jednání jen vše zhorší. Je-li požár teprve ve svém zárodku a přímo vás neohrožuje na životě, můžete jej uhasit i sami. Pokud se z vašeho auta začne kouřit za jízdy, zastavte a vyndejte klíčky ze zapalování. Auto urychleně opusťte a pomozte i ostatním ve vozidle. Od auta se vzdalte a zavolejte co nejdříve linku 150.

Jestliže se rozhodnete uhasit začínající požár hasicím přístrojem z výbavy vozidla, postupujte opravdu opatrně. Kapotu otevírejte pomalu, aby nedošlo k tzv. komínovému efektu a plameny by začaly šlehat do výšky. Požár haste pouze přes mírně otevřenou kapotu.

Pokud se vyskytujete na frekventované silnici, a máte-li tu možnost, upozorněte na situaci i ostatní řidiče. Mávejte nebo jinak signalizujte, aby své vozidlo zastavili.

V případě požáru z centra Pardubic musíme říci, že požár hasiči rychle uhasili, přesto plameny zničily automobil a škodu vzniklou požárem vyšetřovatel stanovil předběžně na 20 tisíc korun. Okamžitým zásahem se podařilo uchránit majetek ve výši 300 tisíc korun. „K příčině vzniku požáru mohu říci, že s největší pravděpodobností došlo ke spadnutí tepelně zvukové izolace na výfuk,“ uvedl na místě požáru jeho vyšetřovatel kpt. Bc. Václav Dostál z HZS Pardubického kraje.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

hořící OA Pce

hořící OA Pce 

Detailní náhled

hořící OA Pce 1

hořící OA Pce 1 

Detailní náhled

hořící OA Pce 2

hořící OA Pce 2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem