HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení technické dovednosti a nezbytné zdravotní péče při vybudování stanoviště nouzového přežití

V pátek 17. 9. 2021 se v Harrachově v rámci projektu „Posílení bezpečnosti společného příhraničí v oblasti Jelenohorské kotliny, Jizerských hor a Krkonoš, CZ.11.1.23/0.0/0.0/16_023/0000905" konalo taktické cvičení českých a polských partnerů na téma "Cvičení technické dovednosti a nezbytné zdravotní péče při vybudování stanoviště nouzového přežití. 

Samotné cvičení vycházelo ze situace, kdy po výbuchu v místním hotelu, který je značně poškozen, došlo ke zranění většiny ubytovaných. Po roztřídění zraněných a odvozu do nemocnic těch, kteří vyžadovali okamžitou péči, na místě stále zůstalo 50 osob, z toho 25 bylo občanů polské národnosti. Pro tyto osoby bylo na centrálním parkovišti v Harrachově připraveno nouzové ubytování v podobě kontejneru nouzového přežití a stanů. Na stavbě zázemí se podíleli příslušníci HZS LK z úseku ochrany obyvatelstva, krizového řízení a integrovaného záchranného systému, jednotky SDH obcí předurčených k provádění specifických úkolů na úseku ochrany obyvatelstva i jednotka hasičů z města Jelenia Góra. Po převozu evakuačním autobusem z hotelu na místo konání cvičení byly osoby zaevidovány a hasiči jim poskytli neodkladnou předlékařskou zdravotní pomoc, psychosociální pomoc a zajistili další základní životní potřeby.

Cvičící se na jednotlivých stanovištích věnovali činnostem souvisejících s poskytováním neodkladné předlékařské pomoci, kam patří např. vyšetření zraněných, provádění kardiopulmonální resuscitace za použití AED (automatizovaný externí defibrilátor), práce s obvazovým materiálem, nebo poskytování tepelného komfortu.

Cvičení uzavřelo závěrečné vyhodnocení, při kterém bylo shledáno, že konání akcí věrně simulující reálné podmínky jsou pro obě zúčastněné strany projektu značným přínosem v přípravě na zvládnutí mimořádných událostí, které neznají hranic. Všichni účastníci ocenili možnost prakticky si vyzkoušet spolupráci při události s velkým počtem zraněných osob navíc ztíženou jazykovou bariérou. 

Cvičení se účastnili příslušníci HZS LK, členové jednotek SDH obcí Velké Hamry II, Rádlo, Vlastiboř, Desná, Pěnčín – Bratříkov, hasiči z města Jelenia Góra a členové Oblastního spolku ČČK Jablonec nad Nisou.

Autor: por. Bc. Jakub Sucharda

Foto: HZS LK

Harrachov 2021Harrachov 2021

Harrachov 2021Harrachov 2021

vytisknout  e-mailem