HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení složek IZS – Požár archivu v objektu bývalého Augustiánského kláštera v Třeboni

Téměř dvě desítky hasičů a policistů se v pátek 22. dubna v Třeboni zapojily do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému. 

Proč právě třeboňský archiv v Augustiánském klášteře?
Augustiánský klášter patří k významným třeboňským památkám, jehož vznik je datován rokem 1367. Jedná se o rozsáhlý komplex budov přiléhající k severní straně kostela sv. Jiljí a je propojen propojen se Státním zámkem Třeboň. V objektu kláštera se nacházejí významné kulturní památky, z nichž nejcennější jsou tři gotické oltářní desky Mistra Třeboňského a Madona Třeboňská z přelomu 14. a 15. století. 
Západní trakt kláštera slouží od roku 2019 potřebám Státního oblastního archivu v Třeboni. Jsou zde uloženy cenné archivní soubory, z nichž nejstarší jsou datovány do 13. století.
Jedná se o soubor 6 historických objektů o 2 – 4 nadzemních podlažích, v nichž jsou umístěny prostory pro uložení archiválií, technické místnosti, administrativa, dílny, garáž, ubytovací prostory a výstavní plochy.
Z hlediska zásahu jednotek požární ochrany je objekt velmi špatně přístupný. Nádvoří, z něhož je možný vstup do budov archivu, není přístupný cisternové automobilové stříkačce přístupovou bránou. Z druhé strany přiléhá k objektu archivu zahrada, na kterou je možné se dostat pouze úzkým a nízkým průjezdem. Zadní průčelí objektů je součástí historického opevnění města a je pro požární techniku úplně nepřístupné.

Námětem cvičení byl požár v archivu písemností ve Státním oblastním archivu, který je umístěn v bývalém klášteře. Požár „vzniknul“ ve druhém nadzemním podlaží a byl nejdříve objeven pracovníky archivu. Ti se jej pokusili uhasit ručními hasicími přístroji, ale neúspěšně. Proto okamžitě volali na tísňovou linku.

Účastníci cvičení:

  • profesionální jednotka ze stanice Třeboň s cisternou,
  • dobrovolné jednotky obcí Třeboň – Branná a Lomnice nad Lužnicí se dvěma cisternami,
  • Policie ČR – obvodní oddělení Třeboň,
  • Městská policie Třeboň.

Úkolem hasičů byla v první řadě záchrana osob a jejich evakuace. Podle informace získané od pracovníků hasiči věděli, že uvnitř zůstala jedna osoba. Hasiči ji našli a evakuovali ven. Zároveň všechny jednotky vytvořily dopravní vedení vody od cisterny stojící na nádvoří do objektu. Třeboňská jednotka v dýchací technice pak vedla útočné vedení až k ohnisku požáru, aby zabránila jeho dalšímu šíření. Dobrovolné jednotky mezitím zahájily evakuaci cenných předmětů a ohroženého materiálu do sousedního požárního úseku. Po lokalizaci a následné likvidaci požáru velitel zásahu provedl závěrečný průzkum.

Cíle cvičení, kterými bylo především seznámení jednotek se objektem se složitým přístupem, dále nácvik součinnosti zasahujících při požáru historického objektu s evakuací cenných předmětů, prověření kapacity příjezdových ulic při soustředění zásahové požární techniky a s tím související nácvik regulace dopravy.

Video ze cvičení naleznete na našem youtubovém kanále nebo na facebookovém profilu.

vytisknout  e-mailem