HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Taktické cvičení prověřilo připravenost jednotek požární ochrany na zdolávání požárů v průmyslových objektech

Ve středu 23. 10. 2019 byl v dopoledních hodinách vyhlášen KOPIS Libereckého kraje požární poplach jednotkám požární ochrany a nařízena evakuace zaměstnanců z areálu výzkumné, inženýrsko-technologické společnosti ve Stráži pod Ralskem. 

Jednalo se však o taktické cvičení pro jednotky HZS LK stanice Jablonné v Podještědí a JSDHO Stráž pod Ralskem. Účelem cvičení bylo prověřit přípravu jednotek PO na zdolávání požáru v průmyslových objektech s DZP, na vyhledávání a záchranu osob a také ověřit připravenost zaměstnanců při vyhlášení poplachu a evakuaci osob z areálu firmy.

Z objektu, zvaném MIC (membránové inovační centrum), kde vědní disciplíny propojují výzkum a moderní technologické aplikace, se v rámci simulovaného požáru a uměle zadýmeného prostoru firmy evakuovalo bezmála sto zaměstnanců firmy před budovu. Dva chybějící zaměstnance nahlásila veliteli zásahu pracovnice laboratoře. Hasiči tyto osoby vyhledávali v dýchacích přístrojích a následně provedli záchranu osob za použití vyváděcích masek. Jedna z osob byla nalezena ve skladu materiálu v přízemí a druhá byla zachráněna z pátého nadzemního podlaží pomocí výškové techniky. Po lokalizaci a simulované likvidaci požáru byla budova odvětrána přetlakovým ventilátorem současně s instalovaným odtahem zplodin v budově. Po ukončení a vyhodnocení cvičení se hasiči seznámili s objektem.

Za možnost využití takto moderního objektu pro účely cvičení a spolupráci při realizaci děkujeme vedení firmy MemBrain s.r.o.

Zúčastněné JPO: HZS LK – stanice Jablonné v Podještědí, JSDHO Stráž pod Ralskem
Autor: npor. Mgr. Jan Přerovský, por. Mgr. Radka Kostelňáková 

vytisknout  e-mailem