Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek - 12.12.2012 - taktické cvičení nováčků v průmyslové oblasti Dolních Vítkovic

V odpoledních a večerních hodinách posluchači kurzu „Vstupní příprava příslušníků – modul III – IZS“ absolvovali taktické cvičení v Ostravě, v průmyslové oblasti Dolních Vítkovic. 

Cíl taktického cvičení:
Prověřit odborné znalosti a praktické dovednosti posluchačů získané v průběhu kurzu „Vstupní příprava příslušníků“, a to zejména v:
  • Používání osobních ochranných prostředků u zásahu
  • Používání věcných prostředků požární ochrany
  • Používání komunikačních/spojovacích prostředků
  • Spolupráci hasičů v rámci organizačních jednotek požární ochrany (skupina, družstvo, četa)
Téma taktického cvičení:
  • Požár ve sklepních prostorech dvou budov
Ve sklepních prostorech dvou vedle sebe situovaných objektů (bývalé administrativní budovy) byly na různých místech založeny 4 ohniska požárů a umístěny 2 figuríny představující zraněné osoby. Posluchači kurzu byli rozděleni do 2 družstev o početních stavech 1+5, s požární technikou CAS 15/MB Atego, CAS 16/Avia D90 a CAS 32/T 815. Po příjezdu na místo požáru posluchači kurzu pod vedením lektorů-instruktorů ŠVZ HZS ČR střediska Frýdek-Místek prováděli průzkum, vyhledávání a záchranu zraněných osob, hašení požárů, odvětrání objektů nasazením přetlakové ventilace a měření teploty ohnisek požáru termokamerou.
  • Dopravní nehoda 2 osobních automobilů
Při dopravní nehodě 2 osobních automobilů došlo ke zranění 2 osob, jedno z vozidel je převráceno na pravém boku a střechou přitlačeno k levému boku druhého vozidla. V prvním z havarovaných vozidel je zaklíněn řidič vozidla, druhá zraněná osoba při nehodě vypadla z vozidla a leží v terénní prohlubni nedaleko havarovaných vozidel. Družstvo posluchačů o početním stavu 1+5 s požární technikou KA/MB Atego a CAS 32/T 815 pod vedením lektorů-instruktorů ŠVZ HZS ČR střediska Frýdek-Místek provádělo vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení a záchranu druhé zraněné osoby z terénní prohlubně. Při zásahu byla využívána rovněž osvětlovací technika.
 
Použité síly a prostředky:
23 posluchačů kurzu VPP – MIII – IZS
11 lektorů-instruktorů ŠVZ HZS ČR střediska F-M
CAS 15/MB Atego
CAS 16/Avia D90
2x CAS 32/T 815
KA/MB Atego
Autobus SOR


kpt. Bc. Pavel Hurta

vytisknout  e-mailem