Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Světové hasičské hry 2010 – Jižní Korea

1. září 2010 (Vladimír Vysocký) - Ve dnech 19.-29.8.2010 se tým vybraných českých hasičů – sportovců účastnil prestižní Mezinárodní soutěže oficiálně pojmenované World Fire Games. Hry jsou obdobou letní Olympiády, sportovci z celého světa soupeří v 60-70ti disciplínách, kterým dominuje ryze hasičská, TFA ( Nejodolnější hasič ).Vítězství jednotlivců i týmů v této „královské“ disciplíně je považováno za neobyčejný úspěch a slavnostní vyhlášení bývá skutečnou událostí a nezapomenutelnou podívanou. 

Je obdivuhodné, že českým borcům se i v neskutečně obtížných klimatických podmínkách Jihovýchodní Asie podařilo potvrdit pověst absolutně nejlepších na světě, po vítězstvích v Liverpoolu 2008 a Vancouveru 2009 i letos čeští hasiči vystoupli na vítězné příčky.
V jednotlivcích zvítězili Lukáš Novák a Vladimír Vysocký ve svých věkových kategoriích, Michal Přecechtěl získal stříbro, Tomáš Višnar a Oldřich Dvořák bronz.
 
Česká výpravaČeská výprava
Tým ve složení Roman Viej, Michal Mour, Tomáš Mintál, Jan Semerádt a Tomáš Višnar zvítězil před favorizovanou Brazílií a převahu Čechů kontroval zisk týmového bronzu ve složení Josef Nečas, Josef Vlk, Jan Šeps, Josef Kroupa a Michal Gurný.
 
Češi se dokázali prosadit i v ostatních, tzv.doplňkových disciplínách, vynikající cyklista Daniel Treml nedal soupeřům šanci na obou silničních závodech, z okruhů i časovky dovezl zlato, neuvěřitelnou formu v arm wrestlingu prokázal Miroslav Šín, schopný porazit hmotnostně těžší soupeře a zlato vybojoval i silovém trojboji.Rovněž Stanislav Kalvoda přijel na Hry skvěle připraven a zvítězil v arm wrestling i dvou atletických disciplínách – skoku o tyči a běhu na 110m překážek, navíc vybojoval stříbro v kladivu a disku !
 
Ve zlatém úspěchu navázal Radek Málek, kterého nespravedlivě rozhodčí odsunuli v kulturistice na 4.místo, v silovém trojboji rozdrtil konkurenci a v arm wrestling přidal bronz.
 
Miroslav Šín, Radek MálekMiroslav Šín, Radek Málek
Při neskutečně obtížném běhu na Palgong Mountains po krutých nekonečných schodech se v konkurenci běžců – specialistů neztratili dva Češi, Vladimír Vysocký zvítězil a Jan Semerádt vybojoval stříbro.Do výčtu zlatého úspěchu je potřeba zahrnout i veslaře, Radek Jakeš v individuálním závodě na trenažeru zvítězil a štafeta ve složení Miroslav Šín, Roman Viej, Michal Gurný a Stanislav Kalvoda v dramatickém finiši porazili skvělé Brity a podtrhli
výrazný český úspěch, kdy ČR ziskem 15-ti zlatých medailí v soutěži národů vyšplhala do první desítky mezi padesátkou zúčastněných zemí !
 
Není možno zapomenout na ostatní vynikající závodníky, jediná žena ve výpravě, skvělá veslařka Irena Šlezingerová získala stříbro a bronz na vodě i trenažeru, navíc pomohla mezinárodní posádce při zisku stříbra na dračích lodích, Aleš Navrátil, talentovaný sportovec z Dezy Val.Meziříčí, splatil daň za přílišné nasazení v TFA i plavání, přesto získal cenné kovy v disciplíně in line skating, vynikající skromný sportovec Michal Mour, čtvrtý na schodech, desátý při obtížném krosu v konkurenci více než stovky závodníků, nadějný Dušan Plodr, smolař soutěže TFA, obětavý kamarád Zdenek Koutník, upřednostňující zájem kolektivu před individuálním úspěchem i Jan Šindelka, kterému těsně utekla medaile v atletice a posléze zkolaboval ve smrtícím vedru při soutěži TFA a demonstroval tím, že čeští hasiči jsou schopni jít při akci až za hranice lidských možností.
 
Lukáš NovákLukáš Novák
Velký dík za fantastické vystoupení na letošních Hrách patří nejen špičkově připraveným sportovcům, kteří obětovali čas, energii i finanční prostředky, ale zejména jednotlivým krajským ředitelstvím HZS, které celou akci financovaly, České asociaci hasičských důstojníků a České hasičské sportovní federaci, jejichž stěžejní podíl na organizaci a přípravě byl klíčem k dovršení zlatého úspěchu českých hasičů - sportovců v zahraničí.
 
 npor.Mgr.Vladimír Vysocký,vedoucí výpravy

 

vytisknout  e-mailem