Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stovky výjezdů hasičů kvůli bouřce

26. 6. 2016 (Nicole Zaoralová) - Zatímco pátek byl pro hasiče ve znamení velkých a náročných požárů, sobota se již nesla ve znamení likvidace následků bouřek. Nejdřív hasiči vyjížděli především k popadaným stromům, později začalo převažovat čerpání vody ze zatopených sklepů, pročišťování kanálů a ucpaných okapů a propustků.  

ViewImage.jpgBěhem odpoledne, jak bouřky sílily, narůstal také počet zásahů. Průměrně denně vyjíždějí hasiči ke 150 technickým pomocem (pod které spadají i bouřky), včera k 18 hodině již měli na kontě 410 zásahů, ve 21,00 hodin jich už bylo 615 a ve 23 hodin jich bylo 732, do půlnoci pak 798.

Celkem hasiči během včerejšího dne vyjížděli k 1013 událostem, nasazeno bylo 1374 hasičských jednotek. Kromě likvidace následků bouřek vyjeli hasiči také k 67 požárům a 74 dopravním nehodám.

Nejhorší situace byla v Jihočeském kraji, kde bylo těchto zásahů víc než 150, dále ve Středočeském kraji, a potom v kraji Plzeňském a Libereckém.

Po 17. hodině hasiči evakuovali 2 skupiny dětí včetně vedoucích ze skautského tábora v údolí říčky Zábrdka v části obce Hlavice (Liberecký kraj). Evakuováno bylo 45 osob. Promočené děti dovezli hasiči dopravním automobilem do kulturního domu ve Všelibicích. Žádné z dětí nebylo zraněno.

Výjezd speciálního technického kontejneru si vyžádal pád vzrostlého stromu na dva objekty v ulici Ještědská v Liberci. Ještě před řezáním bylo třeba strom zajistit proti dalšímu pohybu a k tomu použili hasiči dřevěné trámy a stabilizační tyče, které jsou právě vybavením technického kontejneru. Poté hasičští lezci strom postupně rozřezávali.

Dramatickou událostí s dobrým koncem byl zásah jihočeských hasičů, kteří zasahovali na Kovářově, kde se u kempu odpoutala od břehu plachetnice se dvěma osobami a byla po vodě unášena dál. Hasiči, dopluli k jachtě a dotáhli ji zpět ke břehu.

Kvůli silným přívalovým dešťům musel být dokonce uzavřen 89 Km dálnice D5 na Prahu, kde se vytvořila vodní laguna o výšce 1,2 m.

Bouřka to ale nejsou jen popadané stromy a velké množství vody. Důkazem je požár rodinného domu v obci Doubravčice, okr. Kolín, který vznikl po úderu blesku.

Hasiči byli v terénu celou noc a i v tuto chvíli stále zasahují na mnoha místech.

Foto: HZS Libereckého a Olomouckého kraje.

Kontakt:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Tel.: +420 950 819 944
Mobil: +420 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem