HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stodola v komplexu Apolenka je stále pod dohledem hasičů

Od pondělí 26. listopadu 4.49 hodin, kdy byl na krajské operační a informační středisko hasičů Pardubického kraje oznámen požár stodoly ve Spojile, se zde průběžně střídají profesionální a dobrovolné jednotky – stanice Pardubice a Chrudim, dobrovolné ze Spojila, Dašic, Sezemic, Chrudimi a Hostovic-Pardubic.

Plameny pohltily objekt o rozměrech přibližně 20 x 20 m. U stodoly se nacházely stáje, kde bylo ustájeno 43 koní. Koně hasiči vypustili do ohrady, Utekli dva koně. Zvířata byla ale brzy odchycena a neutrpěla žádná zranění.

Při příjezdu hasičů byl již celý objekt zasažen plameny. Následně došlo i ke zřícení střechy. Uvnitř bylo uskladněno seno. Narušena byla statika celého objektu. Po dohodě s majitelem nechávají hasiči objekt kontrolovaně dohořet.    

Požár se mimo objekt nedostal. Hasiči ochlazovali stodolu, ale i okolní objekty. Ochlazování bylo prováděno i z výškové techniky. Následně byl vystěhován materiál a zařízení kanceláří i technologických místností. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 8.46 hodin.

Zbytky slámy a sena v poničené stodole kontrolovaně dohořívaly i druhý den. Vyšetřovatel tak nemohl stále začít vyšetřování pro vysokou teplotu. To se ale změnilo v úterý po poledni, kdy teplota klesla natolik, že se na místě mohl již bez problémů pohybovat policejní pes vycvičený na vyhledávání hořlavých kapalin. Pes následně označil místo, kde mohla být použita hořlavá kapalina. Odebrány byly vzorky, které poputují na expertízu.

V úterý odpoledne hasiči vyváželi ohořelé zbytky slámy a sena spolu s kousky eternitu, tedy střešní krytiny. Jednalo se o nebezpečný odpad, který musí přijít do kontejnerů, které si zajistily majitelky komplexu. Vyvážení odpadu bylo hasiči zajištěno pomocí nakladače. Tato činnost byla ukončena v úterý 27. listopadu ve 22 hodin. V noci opět místo střežila dobrovolná jednotka hasičů, kterou ráno vystřídá další...

Škoda je stále předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je stále vyšetřována.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem