HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Starostové a starostky obcí se školili, jak se připravovat a jak řešit mimořádné události a krizové situace

Od března do května probíhalo v Kraji Vysočina formou jednodenního školení vzdělávání starostů a starostek zaměřené na přípravu na mimořádné události a krizové situace a jejich řešení. 

Příprava starostů a starostek na mimořádné události je klíčová, neboť jsou to právě oni, kdo ze zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení, zajišťují připravenost obce na řešení krizové situace.

Školení je prováděno vždy jednou za čtyři roky v období po komunálních volbách a připravují jej společně s Krajským úřadem Kraje Vysočina složky integrovaného záchranného systému a další subjekty.

Pozváno bylo všech 704 starostů a starostek obcí v Kraji Vysočina. Účastnit školení se mohli také jejich zástupci, tj. místostarostové, místostarostky nebo jimi určení pracovníci.

Účast na školeních byla opravdu hojná, zúčastnilo se jich celkem 382 starostů a starostek a 72 jejich zástupců. Procentuální účast tedy přesáhla 64%, v roce 2019 byla pouze 48%. Zvýšený zájem o proškolení v oblasti přípravy a řešení krizových situací lze přikládat událostem uplynulých let, kdy starostové a starostky museli řešit celou řadu úkolů spojených nejprve s onemocněním COVID-19 a posléze také s migrační vlnou uprchlíků z Ukrajiny.

V rámci šestihodinového školení se jeho účastníci mimo jiné seznámili s bezpečnostním systémem v České republice, fungováním integrovaného záchranného systému a jednotek požární ochrany, financováním opatření při řešení mimořádných událostí a krizových situací, krizovým řízením v oblasti zdravotnictví, hygienickými a veterinárními opatřeními při řešení mimořádných událostí a celou řadou další témat.

Účastníci školení získali osvědčení o jeho absolvování.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem