Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stanovisko k delegování pravomoci statutárního orgánu právnické osoby

19. ledna 2000
 
Ministerstvo vnitra - Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR velmi často odpovídá na dotaz, který se týká možnosti delegování některých pravomocí statutárního orgánu právnické osoby vyplývajících z platné právní úpravy na úseku požární ochrany (zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně § 2, odst. 2, ve znění pozdějších předpisů) na vedoucí pracovníky, kteří nejsou statutárními zástupci právnické osoby. Z tohoto důvodu uveřejňujeme následující stanovisko k uvedené problematice.
 
Určení statutárního orgánu právnické osoby vychází ze statutárních dokumentů, jimiž jsou například zápis v obchodním rejstříku, statut nebo organizační řád právnické osoby. Organizační řád, schválený statutárním orgánem právnické osoby, který člení právnickou osobu na samostatné organizační celky, vytváří současně statut fyzických osob pověřených řízením jednotlivých organizačních celků. Tyto osoby vybavuje rozhodovací pravomocí a odpovědností nezbytnou k řízení.
 
U jednotlivých organizačních celků vyššího stupně řízení s odpovídajícím stupněm rozhodovací samostatnosti proto nelze vyloučit jejich vybavení též pravomocemi a odpovědností k zabezpečování úkolů na úseku požární ochrany, a to přímo v organizačním řádu právnické osoby. Přenesení těchto úkolů na nižší řídící stupně by však podle našeho názoru nebylo v souladu s cíli platné právní úpravy, neboť střední a nižší řídící stupně zpravidla nedisponují odpovídajícími pravomocemi. Obecně lze říci, že je třeba dodržovat zákonnou zásadu, aby odpovědnou osobou byl u právnické osoby její statutární orgán. Případné přenesení pravomoci v organizačním řádu lze akceptovat pouze u právnických osob s rozsáhlou a složitou organizační strukturou, a to za předpokladu, že řešení nebude v rozporu s cíli, sledovanými platnou právní úpravou.
 
V případě, že organizační řád právnické osoby je v souladu s výše uvedenými zásadami, není námitek proti řešení, odpovídajícímu příslušnému organizačnímu členění u této právnické osoby.
 
mjr. Ing. Zdeněk HOŠEK
 

vytisknout  e-mailem