HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stáj v Jívce na Trutnovsku lehla popelem kvůli technické závadě na malotraktoru

AKTUALIZOVÁNO - Při události došlo ke zranění jedné osoby, záchranáři ji převezli do zdravotnického zařízení. Škoda byla vyčíslena na asi 2,5 milionu korun. Příčinou požáru byla technická závada na malotraktoru, který byl ve stáji zaparkován. Na místo vyjely jednotky z druhého stupně poplachu. 


AKTUALIZACE 28. 8. 14:00

Šetřením na místě události bylo zjištěno, že příčinou požáru byla technická závada na malotraktoru VINEA 30 HP, který byl po příjezdu odstaven v přípravně stáje pro koně. Plameny zničily kompletně celou stáj s přípravnou, traktor zn. ZETOR, malotraktor zn. VINEA, elektrickou instalaci, vybavení stáje, pivovarský vůz a oheň také poškodil deratizační cisternu. Přímá škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 2,5 milionu korun. Díky zásahu hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi 2 milionů korun. Této částce odpovídá druhá stáj pro koně, která stojí vedle vyhořelého objektu.

Martina Götzová, tisková mluvčí

_________________________________________________________________________________________________________________

27. 8. 19:00P Jívka, autor Julie Štajerová.jpgAutorka fotografie: Julie Štajerová

Hlášení o stoupajícím kouři viditelném z okolí Jívky přijalo krajské operační a informační středisko v pondělí 27. 8. odpoledne v 14:48 hod. V katastru obce Jívka v části Janovice hořela stáj, kde se v tu chvíli nacházelo několik koní a zemědělská technika. V blízkosti hořícího objektu byla ohněm ohrožena ještě druhá stáj a kvůli silnému větru se plameny pomalu šířily i k blízkému lesu.

Na místo bylo vysláno celkem osm jednotek požární ochrany z druhého stupně poplachu. Po příjezdu hasičů na místo události byl požár stáje v plném rozvoji, proto se jednotky soustředily především na to, aby zabránily jeho dalšímu šíření do okolí. Požár dostali hasiči pod kontrolu po 30 minutách, kdy se jim podařilo chránit druhý objekt a zamezili také rozšíření dál do lesa. Z původního ohněm zasaženého objektu zůstala jen ohořelá zničená konstrukce stáje a zbytky hořícího sena. Ty jednotky vyvezly a dohasily na louce.P Jívka (4).JPG

Z hořící stáje stihli místní zaměstnanci vyvést koně, ale už se nepodařilo dostat ven zaparkovanou zemědělskou techniku, kterou tak plameny zničily. Jedna osoba byla při požáru zraněna, postarali se o ni zdravotničtí záchranáři.

Příčina požáru je v tuto chvíli předmětem vyšetřování, ale už teď je jisté, že škoda přesáhne výši jednoho milionu korun. Díky zásahu hasičů se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi dvou milionů korun. Likvidace požáru byla ohlášena těsně před 18. hodinou. Přímo na požářišti zůstane na dohlídku místní dobrovolná jednotka z Jívky.

U události zasahovali profesionální hasiči ze stanic Trutnov a Náchod a dále jednotky SDH Radvanice, Jívka, Adršpach, Police nad Metují, Teplice nad Metují a Malé Svatoňovice. Dobrovolná jednotka Trutnov-Horní Staré Město držela zálohu na stanici.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje, Julie Štajerová

Odkazy do noveho okna

P stáje Jívka (1)

P stáje Jívka (1) 

Detailní náhled

P stáje Jívka (2)

P stáje Jívka (2) 

Detailní náhled

P stáje Jívka (3)

P stáje Jívka (3) 

Detailní náhled

P stáje Jívka (4)

P stáje Jívka (4) 

Detailní náhled

P Jívka (1)

P Jívka (1) 

Detailní náhled

P Jívka (2)

P Jívka (2) 

Detailní náhled

P Jívka (3)

P Jívka (3) 

Detailní náhled

P Jívka (4)

P Jívka (4) 

Detailní náhled

P Jívka (5)

P Jívka (5) 

Detailní náhled

P Jívka, autor Julie Štajerová

P Jívka, autor Julie Štajerová 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem