Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Srbsko společně s EADRCC NATO organizuje mezinárodní cvičení záchranářů

3. 9. 2018 (Nicole Zaoralová) - Ve dnech 8. až 11. října proběhne v Srbsku již 18. mezinárodní cvičení záchranářů zaměřené na zvládání následků zemětřesení a následných povodní. Cvičení, které zahájí Srbský prezident společně s generálním tajemníkem NATO, se zúčastní 38 zemí, z toho 23 se svými záchrannými týmy. 

cviceni-srbsko-nato.jpgNATO se na Balkáně prostřednictvím organizování společných cvičení záchranářů angažuje v poslední době opakovaně. V minulém roce proběhlo obdobné cvičení v Bosně a Herzegovině a v roce 2016 zase v Černé Hoře, která se mezitím v červnu 2017 stala 29. členem NATO.

Stěžejní úlohu při organizaci těchto záchranářských cvičení hraje Euro-atlantické středisko pro řešení mimořádných události (anglická zkratka EADRCC) NATO, které tento rok slaví 20 let od svého založení, a které je jakousi výkonnou složkou civilního nouzového plánování v NATO. Jedním z jeho hlavních úkolů je koordinace pomoci mezi aliančními státy a jejich partnery v případě přírodních nebo člověkem způsobených katastrof či teroristického útoku za použití chemických, biologických, radiologických nebo nukleárních (CBRN) látek.

Cílem letošního cvičení je tradiční prověření procedur pro spolupráci mezinárodních týmů, pro přijímání mezinárodní pomoci hostitelským státem, pro přeshraniční spolupráci a pro koordinaci mezi mezinárodními organizacemi (OSN, EU). Novinkou bude začlenění virtuální části cvičení, která bude ve virtuální realitě simulovat řešení havárie vlaku.

ČR na cvičení vysílá dva své zástupce – příslušníka HZS ČR jako součást organizačního týmu cvičení (DISTAFF) a experta z Ministerstva dopravy do týmu hodnotícího procedury pro překračování hranic (EVALUATOR). Kromě toho dojde také na národní úrovni k procvičení procedur operačního řízení při přijetí a vyhodnocení žádosti o mezinárodní pomoc a vyslání pomoci mezi EADRCC a národním kontaktním místem za ČR, kterým je Operační a informační středisko (OPIS) Ministerstva vnitra-generálního ředitelství HZS ČR.

Kontakt HZS ČR:
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem