Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společný výcvik se Speciální pořádkovou jednotkou PČR Frýdek – Místek 6.4. 2012.

Příslušníci Záchranného útvaru zorganizovali v pátek 6.4. 2012 společný výcvik s15i členy Speciální pořádkové jednotky (SPJ) PČR Frýdek – Místek se zaměřením na poskytování 1. pomoci u dopravní nehody. 

Cílem výcviku bylo procvičení si a upevnění postupů činností „zdravotníků SPJ“ při poskytování předlékařské pomoci – prvotní celkové vyšetření, rozpoznání zranění a adekvátní ošetření poranění, komunikace mezi zasahujícími příslušníky a hlavně komunikaci s pacienty.
 
Praktickému výcviku předcházelo únorové školení na policejní služebně zdravotnickým instruktorem Záchranného útvaru pprap. Karlou Machalovou a členy ČČK.
 
Jako kulisa výcviku posloužila 2 „nabouraná“ osobní vozidla s figuranty, kteří měli namaskována různá zranění (otevřená zlomenina dolní končetiny, klíční kosti, vnitřní krvácení do dutiny břišní a další). Samozřejmostí byl i stav vědomí či bezvědomí.
 
Namaskování našich figurantů zabezpečil Daniel Rother – ČČK Opava. Děkujeme.
Školení figuranti ve zdravovědě napomáhali v hodnocení policistů – jejich postupů při vyšetření a pomoci „zraněným“ osobám.
 
Myšlenka spolupráce se zrodila na akci „Hrad žije první pomocí“, kde naše družstva soutěžila. Padl zde návrh na spolupráci, společný výcvik či cvičení. Záchranný útvar disponuje možností zabezpečení tohoto výcviku technikou, lidmi a potřebnými prostředky. Vedení složek tuto myšlenku přivítalo a rozběhla se spolupráce.
 
SPJ PČR Frýdek Místek působí od ledna r. 2011 (dříve Oddělení hlídkové služby Ostrava, Pohotovostní eskortní oddělení) jako krajská pořádková jednotka MSK.
V každém družstvu této jednotky jsou začleněni také specialisté, jako jsou například zdravotník, hasič, lezec pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou. Proto vyvstává snaha o pravidelné proškolování ze základů první pomoci (využití složek ČČK, HZS a ZZS).
„Bereme tento výcvik jako přínos, neboť hasiči jsou na místech událostí většinou jako první a kdykoliv se můžeme objevit u takovéto události i my a můžeme tím pádem napomoci.“ Uvedl člen jednotky Martin Holaň.
 
Řízení po odborné - zdravotní stránce vedla zdravotnická instruktorka Záchranného útvaru pprap. Karla Machalová.
 
Fotogalerie: viz odkaz níže
 
                                    kpt. Ing. PJATÁK Marek
 Tiskový mluvčí a vrchní komisař oddělení přípravy a řízení jednotek
                 Záchranný útvar HZS ČR, Opavská 29, 748 01 Hlučín
                      tel. 950 749 253, 725 223 218, fax: 950 749 001
                             e-mail: marek.pjatak@zu-hlucin.izscr.cz
Odkazy do noveho okna

IMG_6447

IMG_6447 

Detailní náhled

IMG_6464

IMG_6464 

Detailní náhled

IMG_6485

IMG_6485 

Detailní náhled

IMG_6502

IMG_6502 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem