HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společný výcvik českých a polských potápěčů

BEZPEČNÉ POHRANIČÍ / BEZPIECZNE POGRANICZE CZ.11.1.23/0.0/0.0/15_001/0000006 Projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj Interreg V - A. Česká republika – Polsko 2014 – 2020. 

Ve středu 7. června 2017 se od 11:15 hodin uskutečnil společný výcvik českých a polských potápěčů v zatopeném lomu v obci Výkleky na Přerovsku. Šlo o první den výcviku, zítra, tj. ve čtvrtek 8. června 2017, budou hasiči ve výcviku pokračovat v lomu Svobodné Heřmanice v Moravskoslezském kraji.

Výcvik proběhl v rámci projektu „Bezpečné pohraničí“ reg. č. CZ.11.123/0.0/0.0/15_001/0000006 spolufinancovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Čeští a polští hasiči dnes nacvičovali vzájemnou spolupráci pro případy mimořádných událostí, u kterých se mohou vzájemně potkat (např. záchrana osob, vyhledávání potopených předmětů, řešení následků povodní apod.) a představili si svoji techniku.

Olomoucká potápěčská skupina je vybavena speciálním výjezdovým vozidlem, díky němuž se značně zkrátily dojezdové časy a zvýšil se rozsah činností potápěčů. Součástí vozidla je i technologie pro přilbové potápění, kterou u hasičů v rámci České republiky máme jen my v Olomouci a potápěči v Hradci Králové. Tato technologie čerpá z poznatků při potápění na vrtných věžích. Důvodem je hlavně skutečnost, že potápěč je od okolního prostředí zcela izolován (má oblek, přilbu a rukavice) a může tak pracovat i v kontaminovaném prostředí, například v čistírnách odpadních vod nebo v nějakých chemických provozech. Dva olomoučtí hasiči byli před třemi lety v Kalifornii, kde se učili tuto speciální techniku používat a ovládat. Naposledy ji hasiči použili v lednu letošního roku, kdy ve Zlínském kraji (obec Strání, zásah 24. ledna 2017) při pravidelné kontrole technologie čistírny odpadních vod, spadl pracovníkům do silně kontaminované vody krumpáč a hrozilo poškození draných součástí čističky. Paní starostka nás kontaktovala a hasiči jí krumpáč z vody vytáhli.

Společného výcviku se účastnilo 7 českých a 10 polských potápěčů.

V Olomouckém kraji funguje potápěčská skupina už 17 let. Je jedinou skupinou na Moravě a potápěči tak mohou být povoláni i na zásahy mimo Olomoucký kraj. Potápěči jsou dislokováni na centrální požární stanici v Olomouci, kde jich je pět a další čtyři jsou na stanici v Lipníku nad Bečvou.

Dnešní výcvik byl výjimečný v tom, že se při něm vzájemně potkali čeští a polští potápěči. Olomoučtí potápěči jdou pod hladinu v rámci výcviku asi 2 x do měsíce, ale není běžné, aby se potápěči z obou zemí při výcvicích potkávali. Cílem výcviku bylo přestavit si techniku, seznámit se s tím, jak probíhají záchranné a ostatní práce pod vodní hladinou v Čechách a v Polsku a další potápěčské záležitosti. Snahou bylo, aby potápěči o sobě věděli, vzájemně se seznámili, poznali, jakou mají techniku a vybavení pro případy mimořádných událostí, kdy by bylo potřeba vzájemně se povolat k zásahu.

Autor:

por. Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039 (linka tiskový mluvčí)
tel: 950 770 207
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz

Odkazy do noveho okna

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL 

Detailní náhled

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL 

Detailní náhled

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL 

Detailní náhled

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL

vycvik_bezpecne pohranici_CZ PL 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem