HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společné využití kamerových systémů pro efektivní řízení bezpečnosti v příhraničních regionech

Projekt č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/20_032/0002851 "Společné využití kamerových systémů pro efektivní řízení bezpečnosti v příhraničních regionech /Wspólne wykorzystanie systemów kamer do efektywnego zarządzania bezpieczeństwem w regionach" je spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Cílem projektu je vytvoření systémového a institucionálně udržitelného nástroje pro monitoring a efektivní zajišťování bezpečnosti přeshraničního regionu Jeseník-Nysa s využitím přeshraničního sdílení kamerových záznamů. Budou analyzovány současné právní podmínky a omezení z hlediska nakládání s kamerovými záznamy, analytickými daty z kamerových systémů a používání bezpilotních kamerových systémů v České republice a Polsku. Na základě analýzy národních podmínek a možností sdílet data (v případě mimořádné události, anonymizovaná data, analytická data) budou stanoveny technické a organizační podmínky pro společné využití výstupů z kamerových systému pro efektivní řízení bezpečnosti, zohledňující specifika nakládání s kamerovými záznamy. Pro podporu praktického využití bude vytvořena zabezpečená technická platforma s rozhraním, které umožní sdílet kamerové záznamy nebo analytické výstupy z kamerových záznamů se stávajících systémů. V rámci testování platformy budou pořízeny dílčí kamerové prvky a bezpilotní prostředky ověření možnosti sdílet vybraná data. Takto vzniklý systém založený na spolupráci partnerů, umožní efektivně řídit bezpečnost v příhraničních regionech, rozšíří možnosti vzájemné informovanosti o hrozbách a nebezpečích způsobených jak antropogenními vlivy, tak přírodními vlivy. Systém bude využitelný i pro potřeby krizového řízení a spolupráce záchranných složek. Oprávnění uživatelé na na české i polské straně budou moci rychle a efektivně reagovat na vzniklou situaci a omezit její negativní dopad.

kamery_cedule-1.png

Partneři projektu:

  • Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje – vedoucí partner projektu
  • Město Jeseník
  • Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
  • Gmina Nysa
  • Gmina Głuchołazy

Celkové rozpočtové výdaje projektu dosáhnou 248 115,- €, finanční krytí realizace projektu bude zajištěna z vlastních zdrojů partnerů projektu a spolufinancováním z Evropského fondu pro regionální rozvoj v celkové výši 210 897,75 €. Realizace projektu probíhá v letech 2021 - 2023.

V rámci projektu byly realizovány následující aktivity:

Pořízené technologie a nově nastavené nástroje pro monitoring a efektivní zajišťování bezpečnosti v příhraničí byly ověřeny v rámci  případových studií, které byly realizovány formou společných taktických cvičení složek IZS:

  • "VLAK 2022" - hromadná železniční nehoda v nepřístupném terénu
  • "HRANICE 2023" - záchrana osob ze zříceného domu, záchrana zavalené osoby pomocí lezecké skupiny, zásah na únik nebezpečné látky z cisterny, dopravní nehoda s únikem nebezpečné látky a destrukcí objektu v době pandemie
  • "DÁLNICE 2023" - dopravní nehoda prostředků hromadné dopravy s velkým počtem zraněných osob

vytisknout  e-mailem