Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společné cíle pro profesionální a dobrovolné hasiče

Včera, dne 23. dubna 2012 se na společném jednání setkali zástupci vedení MV – generálního ředitelství HZS ČR s vedením Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS).  

Schůzku zahájil starosta sdružení Ing. Karel Richter, přivítal nového generálního ředitele HZS ČR plk. Ing Drahoslava Rybu na prvním společném setkání, seznámil ho s historií budovy v Římské ulici, jejím provozem a fungováním sekretariátu SH ČMS.
 
Úvod jednání patřil konzultaci vybraných témat z materiálu „Informace o možných dopadech rozpočtového výhledu na akceschopnost HZS ČR v letech 2013 a 2014. Obě strany se shodly na společných hlavních tématech spolupráce. V rámci opatření, která mají vést k navýšení finančních prostředků pro požární ochranu, shledaly jako vhodné řešení zapojení pojišťoven do financování jak profesionálních tak dobrovolných hasičů.
 
Další jednání směřovalo do oblasti školství a odborné přípravy jednotek. Generální ředitel představil zadání reformy školského systému HZS ČR a náplně komise k tomuto účelů zřízené. Byly představeny možnosti e-learningu, který se v posledním období úspěšně rozbíhá. „Hlavním cílem reformy je školství zkvalitnit, nikoliv za každou cenu šetřit prostředky.E-learningem si můžeme pomoci, ale nenahradí nám všechny kurzy.“ Řekl k tomuto tématu plk. Ryba.
 
Vedení SH ČMS upozornilo na nízkou úroveň základní odborné přípravy dobrovolných hasičů, kteří nejsou zařazeni na pozici velitelů nebo trojníků. Možné zlepšení této situace vidí v organizování této odborné přípravy na jejich školách. Požádalo generálního ředitele o neformální podporu při vysílání členů jednotek SDH na odbornou přípravu právě do jejich zařízení. Plk. Ryba slíbil, toto podpoří a pokusí se najít nějaké řešení pro vzdělávání a školy SDH.
 
Dále byly plánovány společné akce, které budou v tomto roce pořádány. Jedná se především o společné Mistrovství v požárním sportu, které bude letos ve Zlínském kraji. Nabídl možnost, tak jako v loňském roce, společně vyhodnotit nejlepší sportovce na akci Sportovec roku.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
Odkazy do noveho okna

Jednání 1

Jednání 1 

Detailní náhled

Jednání 2

Jednání 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem