Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Specializované dopravní rádio Rádio „D“ Dálnice spustí vysílání v dubnu 2010

Společnost Route Radio s.r.o. oznámila na tiskové konferenci 18. 2. 2010 v Praze, že v dubnu tohoto roku zahájí vysílání specializovaného dopravního rádia s názvem Rádio „D“ Dálnice. Společnost se k vytvoření a realizaci tohoto projektu rozhodla pod vlivem narůstající potřeby řešení tíživých dopravních situací na českých dálnicích, speciálně dálnici D1. Licenci dostalo dálniční rádio na konci roku 2008 a v nedávné době byla síť kolem dálnice doplněna dalšími přidavnými dokrývacími kmitočty.  

Logo Radio DálniceLogo Radio Dálnice

Dálniční tahy v  České republice dnes slouží jako středoevropské dopravní tepny jak pro osobní, tak hlavně pro nákladní dopravu. To pochopitelně způsobuje mnohé problémy (časté hromadné havárie - mnohahodinové neprůjezdnosti hlavní dopravní tepny apod.).

Projekt je založen na malých kmitočtech, paprskovitě se šířících kolem hlavních dálničních tahů, občas i v moderním synchronním módu, tzv. synchronním vysílání. Dominantním rysem Rádia „D“ Dálnice bude průběžné, několikrát za hodinu vysílané vícejazyčné (minimálně dvoujazyčné) dopravní sdělení, doplněné hudbou a veškerým servisem pro řidiče. Rádio bude velmi úzce spolupracovat s celonárodně koordinovaným dopravním informačním systémem, jehož hlavní základna – Národní dopravní a informační centrum (NDIC), sídlí  v Ostravě.


Rádio „D“ Dálnice zapadá do systému Národního dopravního informačního centra, do kterého přispívá také Hasičský záchranný sbor ČR.

 

Informace poskytli:

Bc. Roman Jeřábek, zástupce ředitele Route Radio, s.r.o.
E jerabek@casradio.cz
T 596 969 111, 608  951 999

RNDr. Radim Pařízek, jednatel Route Radio, s.r.o.
E parizek@casradio.cz
T 596 969 111

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR
Tel.: +420 950 819 867
Mobil: +420 724 193 394
E-mail: ivana.svitakova@grh.izscr.cz

 

vytisknout  e-mailem