HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěžní den IZS 2016 – novinka ve Zlínském kraji

(13.10.2016) V úterý 11. října 2016 se uskutečnil v areálu Amfík Bukovina nultý ročník výchovně - vzdělávací akce s názvem Soutěžní den IZS.  

Jednalo se o pohybově vědomostní soutěž v bezpečnostně-branných problematikách, určenou pro žáky 8. tříd základních škol ze Zlínského kraje. Ti byli vybráni cíleně, protože to jsou tři roky, kdy začaly platit změny v rámcových vzdělávacích programech týkající se problematik ochrany člověka za mimořádných událostí a běžných rizik, osobního bezpečí, dopravní výchovy, první pomoci a přípravy občanů k obraně státu. Tyto problematiky by měly být už v současnosti na školách vyučovány. 

I když se už obdobné akce u některých HZS krajů konají, v našem kraji se podobná akce v takovém rozsahu uskutečnila vůbec poprvé. Pořadatelem akce byla obec Popovice, která je majitelem a provozovatelem zmiňovaného areálu Amfík Bukovina. Kromě profesionálních hasičů se akce zúčastnila rovněž Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, BESIP, Střední a vyšší zdravotnická škola Zlín, Celní správa a poměrně široké zastoupení měla i Armáda České republiky. Na zahájení soutěžního dne mimo vedoucích představitelů jednotlivých složek zavítal i náměstek ústředního školního inspektora PhDr. Ondřej Andrys, MAE, který nad celou akcí převzal osobní záštitu. Osobní záštitu nad touto pilotní akcí převzal také hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák.

Pro děti bylo připraveno celkem 20 stanovišť. Část z nich byla koncipována jako ukázková, ostatní plnila funkci vzdělávací nebo ověřovací. Na absolvování jednotlivých stanovišť měla desetičlenná družstva žáků vymezeno deset minut.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje připravili celkem čtyři stanoviště. První připravili hasiči lezci v lanovém centru jako tzv.„opičí“ dráhu. Druhé se zabývalo ochranou obyvatelstva a mimořádnými událostmi obecně. Třetí bylo zaměřeno na problematiku požární prevence, včetně názorné ukázky ohňového trojúhelníku. Poslední hasičské stanoviště zabezpečili příslušníci z Krajského operačního a informačního střediska, kteří dětem názorně předvedli tísňové volání nebo využití moderních aplikací k určení GPS souřadnic.

Po ukončení soutěžní části celého dne následovaly ukázky společného zásahu hasičů a záchranářů při simulované dopravní nehodě, vojáci předvedli techniky bojového umění MUSADO a celníci výcvik a nasazení služebního psa.

Závěr celé akce patřil vyhodnocení soutěže, předání cen a pamětních listů. Vítězem se stalo družstvo z Gymnázia Kroměříž. Typicky podzimní počasí s deštěm, větrem a chladem nemohlo pokazit celkově výborný dojem z celé akce, s kterým odjížděli z Popovic děti, jejich pedagogický doprovod i organizátoři. Tato akce byla dalším počinem v oblasti výchovy a vzdělávání, kterým se profesionální hasiči pravidelně věnují.

Podklady: por. Ing. Adam Fuksa, krajské ředitelství HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem