HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěž ve vodním záchranářsví na Slezské Hartě už posedmnácté - opět i s Poláky

Každoročně velmi významnou akcí pro vodní záchranné týmy z řad hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému (IZS) bývá soutěž ve vodním záchranářství Slezská Harta na stejnojmenné vodní nádrži (okres Bruntál). Letošní již 17. ročník se koná ve středu 10.6.2015 a vedle 14 českých a moravských týmů přijedou v silné sestavě i týmy z Polska – celkem 5.
 
Pro 19 soutěžních týmů jsou připravena např. tato (také tradiční) stanoviště: záchrana tonoucího z vody, hod záchrannou pomůckou na cíl, technika jízdy motorového člunu (slalom, couvání), ošetření zraněného a jeho transport, dopádlování ke břehu či záchrana a tažení tonoucího ke břehu – jako figurína slouží padesátikilový barel s vodou.
 
Startuje se ve středu v 9:00 hodin od soutoku Moravice a Černého potoka, pouze příjezd závodníků i diváků do areálu soutěže bude letos netradiční - od Leskovce nad Moravicí, nikoliv od Bruntálu. Vyhlášení výsledků odhaduji mezi 15:00 a 16:00 hodin.
 
Soutěžící se mohou těšit – vedle předpokládaného krásného letního počasí bez dešťových srážek - také na velmi pěkné věcné ceny. Loni získal vítězný tým kvalitní horská kola. Byla jím stejně jako v roce 2013 jednotka sboru dobrovolných hasičů z Krnova, v letech 2011 a 2012 byl na Slezské Hartě nejlepší tým polských profesionálních hasičů (PSP) z Prudniku.
 
HZS MSK Bruntál spolupracuje při organizaci soutěže „Slezská Harta 2015“ s Českou asociací hasičských důstojníků, Zdravotnickou záchrannou službou Moravskoslezského kraje a Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže Bruntál. 
 
Soutěž vznikla jako reakce na ničivé povodně v roce 1997. Po povodních v roce 2002 získala soutěž od generálního ředitelství HZS ČR kredit neoficiálního Mistrovství republiky posádek HZS ČR ve vodním záchranářství, což jen podtrhlo úroveň této soutěže.
 
Námětem soutěže je poskytnutí první pomoci a záchrana osob z vodní hladiny a břehů, základní ošetření a transport pomocí motorového člunu. Tento námět vychází z osvědčeného modelu obdobných soutěží pořádaných ILS (International Life Saving) a VZS ČČK.
 
Podrobnosti na webu bruntálských hasičů: www.izs-br.cz
 

vytisknout  e-mailem