HZS Jihočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěž "Mladý záchranář - dokaž, že umíš"

  1. Soutěž "Mladý záchranář - dokaž, že umíš"
  2. Rok 2010
  3. Rok 2011
  4. Rok 2012
  5. Rok 2013

Již od roku 2010 pořádá Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje soutěž s názvem „Mladý záchranář – dokaž, že umíš“. Soutěž je pořádána za finanční a organizační podpory Jihočeského kraje.

Cílem soutěže je získání či doplnění znalostí, dovedností a praktických návyků pro poskytování pomoci sobě a druhým v případě nouze. Soutěž vhodným způsobem doplňuje výuku témat "Ochrana člověka za mimořádných situací", která je prováděná na všech základních a středních školách ve smyslu pokynů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Soutěž je připravena pro žáky základních škol, a to ve dvou věkových kategoriích: žáci 1. - 5. ročníku ZŠ a žáci 6. - 9. ročníku ZŠ. Tato soutěž probíhá dvoukolově, každoročně připravujeme okresní a krajské kolo. Okresní kolo je pořádáno územními odbory Hasičského záchranného sboru JčK ve spolupráci s oblastními spolky Českého červeného kříže Jihočeského kraje. Vítězové okresních kol postupují do krajského kola soutěže, které probíhá samostatně bez účasti ČČK. 

Děti soutěží v 9 soutěžních disciplínách, a to: možnost hašení jednotlivých druhů materiálů přenosnými hasicími přístroji, prostředky improvizované ochrany dýchacích cest, očí a povrchu těla, správné sbalení evakuačního zavazadla, test odborných znalostí, uzlování, topografie, reálné používání linek tísňového volání, hod na cíl granátovou atrapou a srážení plechovek proudem vody ze džberové stříkačky.
 
V závěru krajského kola dětské soutěže probíhá vyhlášení pořadí jednotlivých družstev. Vítězná družstva obou kategorií obdrží poháry, medaile, diplomy a věcné ceny.
 
 
Učební texty pro děti na soutěž "Mladý záchranář - dokaž, že umíš"
 

 

 

vytisknout  e-mailem