HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Soutěž "Bezpečně v Olomouci očima dětí" vstoupila do druhé poloviny

Literární soutěž, kterou Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje vyhlásil na začátku letošního školního roku, vstoupila do své druhé poloviny. 

Soutěž je určena pouze pro žáky základních škol na území města Olomouce. Jejím hlavním tématem je bezpečnost v Olomouci. Nevíte, jak své soutěžní dílo napsat? Rádi byste se s námi podělili o své zkušenosnosti, ale nemáte dost odvahy? Nebojte se, popusťte uzdu své fantazii a stvořte jedinečné literární dílo. Třeba Vám inspiraci poskytně některá z níže položených otázek...

Cítíte se v Olomouci bezpečně?
Setkali jste se někdy se situací, která byla nebezpečná?
Víte, co dělat v takovém případě?
Kam se obrátit pro pomoc?

Zaslaná dílka se nemusí týkat jen práce hasičů, může jít i o činnost jiné složky integrovaného záchranného systému (policie, zdravotníků), popsat ale můžete i svoje pocity, dojmy a zážitky, když jste se dostali do nebezpečné situace nebo kdy jste se naopak v našem krajském městě cítili bezpečně. Odborná porota pak bude na textu hodnotit nápad, originalitu, formu zpracování, srozumitelnost, obsahovou správnost, celkový umělecký dojem a výstižnost tématu.

Soutěží se ve dvou kategoriích, a to v básničce (rýmovačce, veršovačce) a v povídce (příběhu, pohádce) a porota bude zvlášť hodnotit kategorii žáků I. stupně a zvlášť kategorii žáků II. stupně základní školy.

Na vítěze čekají zajímavé ceny a návštěva u hasičů spojená s prohlídkou požární stanice v Olomouci. A proto neváhejte a do soutěže, která končí 31. října 2014, se určitě zapojte. Těšíme se na vaše básničky a vaše příběhy.

Jako malou ochutnávku vám přinášíme dvě hasičské básničky:

  1. Stříkačka červená ulicí spěchá,
    ostatní auta za sebou nechá.
    Veze naše hasiče,
    mají přilby, hadice.
    Jsou to statní chlapíci,
    oheň před nimi jen zasyčí.
  2. Venku zazní houkačka,
    z garáže vyjede stříkačka.
    "Hoří u nás v obýváku!"
    volá 150 Pepík Nováků.
    Hasiči k ohni uhání,
    není čas na loudání.
    I když je teprve brzké ráno,
    nad ohněm ještě není vyhráno.
    Už jsou tu, naši hasiči
    a plameny jen zasyčí.
    Oheň je hned uhašen
    a Pepíček spokojen.

Soutěž je podporována statutárním městem Olomouc z projektu "Vzdělávání dětí ve školách v oblasti ochrany obyvatelstva v rámci integrovaného záchranného systému".

 

vytisknout  e-mailem