HZS Plzeňského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Souhrn činnosti odřadu HZS Pk na požár v Hřensku za období 26.7. - 1.8.2022

V souvislosti s požárem lesa u obce Hřensko (okr. Děčín, Ústecký kraj) a na základě požadavku HZS Ústeckého kraje bylo řídícím důstojníkem MV GŘ HZS ČR rozhodnuto o vyslání odřadů pro hašení lesních požárů.


První odřad HZS Plzeňského kraje odjel 26.7.2022 ve 3 hodiny ráno z požární stanice Plzeň - Slovany.
Zařazená technika do odřadu pro dálkovou dopravu vody:
1x velkokapacitní čerpadlo SOMATI + 2x kontejner hadicový (2x1000m) hadic k SOMATI - posádka 2 příslušníci
1x týlový kontejner - posádka 3 příslušníci
1x VEA - velitelský automobil - posádka 1 příslušník
Odřad již v 6 hodin byl na místě určení a hned se hasiči zapojili do činnosti. Na místě, kde bylo zřízeno čerpacího stanoviště, museli nahradit velkokapacitní čerpadlo z Litoměřic, které mělo technickou závadu a nebylo možné dodávat vodu na požářiště. Čerpací stanoviště bylo vytvořeno na řece Kamenice v Hřensku.


Ještě ten samý den ráno po deváté hodině bylo rozhodnuto o vyslání dalšího odřadu na pomoc do Ústeckého kraje. Druhý odřad byl sestaven z automobilových stříkaček CAS 20, velkokapacitních cisteren CAS 30, dopravních automobilů a velitelského vozidla. Celkem na tento odřad bylo přiřazeno 7ks techniky a 19 příslušníků složených z celého Plzeňského kraje. Na cestu byl odřad vyslán před 14 hodinou, kdy po zhruba čtyřech hodinách cesty se zapojil do zdolávání požáru.


Ve čtvrtek 28.7.2022 po dvanácté hodině byl vypraven z centrální požární stanice Plzeň - Košutka autobus s příslušníky ze všech územních odborů Plzeňského kraje, aby vystřídali své kolegy, kteří byli nasazeni v CHKO České Švýcarsko - místo nasazení Hřensko.
Do výpravy bylo stanoveno 25 příslušníků a také se rozrostl seznam nasazené techniky o šestikolku Can Am Outlander ze stanice Železná Ruda.


V sobotu  30.7.2022 v brzkých ranních hodinách byl vypraven další odřad na pomoc kolegům do Českého Švýcarska a tím se rozrostl jak počet zasahujících hasičů, tak i množství techniky. Tento odřad byl sestaven jednotkami dobrovolných hasičů z Plzeňského kraje. Na pomoc bylo vysláno 20 členů s 8 kusy techniky. Odřad měl seřadiště na požární stanici Plzeň Slovany, odkud v půl čtvrté ráno vyjeli směr Hřensko.
Dle informací od členů SDH na místo dorazili v sedm hodin ráno.
Zasahující jednotky SDH + technika:
JSDH Sušice vyslalo 6hasičů s CAS 20 Tatra Terrno
dopravním automobilem  a čtyřkolkou Can Am Outlander
SDH Nýřany vyslali 4hasiče s CAS 30 Tatra 815-7
SDH Horšovský Týn  - 4hasiči s CAS 30 Scania
SDH Bílá Hora - 4hasiči s CAS 20 Tatra Terrno
SDH Domažlice -2 hasiči s dopravním automobilem a čtyřkolkou Arctic Cat


Ve 12 hodin téhož dne byl vypraven také autobus z centrální požární stanice Plzeň - Košutka s příslušníky, kteří odjeli vystřídat své kolegy. Do autobusu bylo naloženo vybavení dle požadavků příslušníků, kteří jsou na místě.


V neděli 31.7.2022 vyrazil po páté odpoledne ze stanice Košutka automobil, který dle požadavků z místa zásahu vezl armatury a celkem 4 km hadic.


V pondělí 1.8.2022 ve tři hodiny ráno následoval již pátý segment našeho odřadu složený ze dvou cisteren: CAS 20 Tatra Terrno ze stanice Plasy a CAS 32 Tatra 815 jednotky SDH Planá.
K nim se připojily JSDH Folmava s dopravním automobilem BM Sprinter s přívěsem se čtyřkolkou Arctic Cat a JSDH Klatovy – Luby s dopravním automobilem Renault Master.


Ve 12 hodin odjel další turnus hasičů, kteří na místě zásahu vystřídají své kolegy.




V tuto chvíli je na místě zásahu z Plzeňského kraje 9 dobrovolných jednotek o 27 členech a 13 jednotek profesionálních o 33 příslušnících.
Hlavní činností našeho odřadu bylo od 26.7.2022  do 30.7.2022 rozvinutí cca 4 km dopravního a útočného vedení , kyvadlová doprava vody cisternami, zprůchodnění cesty od popadaných stromů za pomocí motorových pil v délce 1,5 km k novému ohnisku požáru a hasební práce ve velmi složitém terénu. První 3 dny jsme realizovali pouze požární obranu na přiděleném úseku. Dále jsme prováděli průzkumy ve skalnatém terénu, dálkovou dopravu vody za pomoci vysokokapacitního čerpadla Somati, požární obranu hotelů na Mezní Louce a koordinaci jednotek v našem sektoru a úsecích. Velice se nám osvědčilo použití čtyřkolek v terénu, v němž se standardní vozidlo může pohybovat jen stěží, či vůbec. Využíváme je zejména na dopravu materiálu, hasičů a na průzkum.


Bohužel došlo i k jednomu zranění dobrovolného hasiče z JSDH Bílá Hora. Mělo by jít o tržnou ránu na stehně, nicméně nejde o příliš závažné zranění a my mu přejeme brzké zotavení.
 

Aktuální nasazení

Jednotky HZS z územních odborů:  Plzeň, Tachov, Rokycany, Domažlice, Klatovy
Jednotky SDH: Nýřany, Horšovský Týn, Bílá Hora, Domažlice, Sušice, Planá, Klatovy – Luby, Folmava, Volšovy


O aktuálním stavu Vás budeme informovat.
kpt. Mgr. Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje
mluvci@hzspk.cz

vytisknout  e-mailem