HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sníh a led na střechách budov

V zimním období se kumuluje díky srážkám a kolísání teplot okolo bodu mrazu na střechách budov vrstva mokrého sněhu a ledu. Schopnost samotné střechy zadržet a bezpečně odvádět srážkovou vodu a sníh se uvádí v normě. Její nosnost je uvedena ve stavební dokumentaci a je ovlivněna vlastní konstrukcí, tvarem i krytinou. Pokud je střecha poddimenzována, případně je ve špatném technickém stavu, hrozí i její zhroucení. 

Za průběžné odklízení sněhu a ledu ze střech objektů jsou zodpovědní majitelé objektů. Pokud to není v jejich silách, je jejich povinností zajistit odstranění specializovanou firmou. Obce proto mohou využít u budov, které spravují, jednotky sboru dobrovolných hasičů obce, případně technické služby.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky tuto činnost provádí pouze, když jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví nebo majetek.

pprap. Bc. Jakub Sucharda, zastupující tiskový mluvčí

Foto: HZS Libereckého kraje

sníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střecháchsníh_na_střechách

vytisknout  e-mailem