HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bouřek se bát nemusíte. Jak se při nich chovat?

Déšť, blesky a hřmění – to jsou asi nejznámější atmosférické jevy, které doprovázejí bouřky. Přidat se může i nárazový vítr, sněhové krupky, nebo dokonce tornádo – a takové počasí nám může už značně znepříjemnit život. 

 ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.comPokud začne bouřka a jste zrovna doma, nepanikařte, ochrání vás hromosvod. Jestliže vás ale bouřkové počasí zastihne venku, měli byste se mít na pozoru a řídit se následujícími pravidly.

Hasiči radí:

  • Je-li to možné, schovejte se do nejbližší budovy s hromosvodem. Nikdy se neschovávejte v osamocených stavbách bez hromosvodu, jako jsou např. posedy.
  • Snažte se předejít tomu, abyste během bouřky byli na kopcích a holých pláních. Pokud se ovšem v takové situaci ocitnete, neutíkejte, přečkejte bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe a neshlukujte se ve skupině lidí.
  • Když vás bouřka zastihne v lese, relativně bezpečné útočiště vám poskytne hustý nízký porost. Ovšem – pokud vane silný vítr, raději se lesu vyhněte.
  • Nikdy se neschovávejte pod osamělými stromy, hlavně ne pod těmi vysokými, vysoké osamocené objekty totiž přitahují blesky nejvíce.
  • Vyhněte se také vodním plochám a železným konstrukcím – i ty totiž velmi silně přitahují blesky.
  • Poslední důležitá rada – zbavte se kovových předmětů, netelefonujte, nepracujte s elektronickými ani plynovými spotřebiči.

autor: plk. Mgr. Michaela Stará

Ilustrační foto: Pixabay.com

 Doporučení, která je dobré mít při bouřce na paměti Doporučení, která je dobré mít při bouřce na paměti

vytisknout  e-mailem