HZS Ústeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slavnostní vyhlášení Mistrů HZS ČR

Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje je držitelem národního rekordu v hasičském dvojboji a zároveň hasičským mistrem světa v běhu na 100 m s překážkami. 

Jakub Pěkný s GŘ HZS ČR Drahoslavem Rybou.jpgJakub Pěkný s GŘ HZS ČR Drahoslavem Rybou.jpg
V úterý 7. dubna 2013 byli slavnostně oceněni nejlepší hasičští sportovci za rok 2012.
Hasiči se nejrůznějším sportům věnují nejen v rámci fyzické přípravy, ale i ve svém volném čase. A výčet sportů, ve kterých se pořádají soutěže, je opravdu velký. Jmenujme například tenis, nohejbal, orientační běh, hokejbal, běh na lyžích, sjezdové lyžování, pětiboj, cyklistiku nebo volejbal.
V roce 2012 proběhla celkem 4 mistrovství. Tím prvním bylo již 6. Mistrovství ČR ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Konalo se v Karlových Varech ve dnech 21. - 22. září 2012. Na čtrnáct soutěžních družstev reprezentujících jednotlivé kraje v republice a na jedno družstvo podnikových hasičů čekalo patnáct scénářů, patnáct připravených simulovaných nehod. Soutěžící hasiči se shodli, že zvolené situace byly o poznání těžší, než v předchozích ročnících samotného mistrovství či v jiných soutěžích. Každé družstvo muselo použít téměř všechny nástroje, které pro vyprošťování mají připravené.
 
Nejlépe si s nástrahami simulované dopravní nehody poradili hasiči ze stanice Hořovice z HZS Středočeského kraje. Ti také převzali při slavnostním odpoledni titul Mistra HZS ČR, medaile a diplomy z rukou generálního ředitele HZS ČR, plk. Ryby. Jmenovitě to byl nprap. Zdeněk Laube, nstržm. Jan Drnec, nstržm. Jindřich Pacák, nstržm. Petr Nájemník a nstržm. Pavel Zálešák
Další, kdo si odnesl titul Mistra HZS ČR, bylo družstvo, které zvítězilo na Mistrovství Hasičského záchranného sboru ČR ve stolním tenise, konané v Ostravě ve dnech 5. a 6. října 2012.
Nejlepšího výsledku dosáhli Jihočeští profesionální hasiči a po čtyřech letech opět obhájili první místo ve tříčlenných družstvech. Turnaje se zúčastnilo celkem 10 družstev z celé ČR. Jihočeský tým zabodoval ve složení plk. Luboš Broulim, nprap. Josef Jungvirt a mjr. František Hrach.
 
Třetí ocenění Mistra HZS ČR patřilo kopané. 
Mistrovství ČR v kopané se koná jednou za čtyři roky, v loňském roce to bylo konkrétně ve dnech 10. - 12. září 2012 a dějištěm mistrovství se stalo Ústí nad Orlicí. O titul Mistra HZS ČR bojovalo celkem 12 krajských družstev z celé České republiky a reprezentační výběr ze Slovenska. Družstva byla rozdělena do tří skupin, kde byl hrací systém "každý s každým" a po odehrání zápasů ve skupinách se o vítězi rozhodlo vyřazovacím způsobem. Tím se stal tým Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Nejlepším střelcem turnaje byl vyhlášen Martin Opic s 11 brankami.
 
Vyvrcholením slavnostního odpoledne bylo ocenění Mistrů HZS ČR v požárním sportu. Mistrovství republiky v požárním sportu se pořádá každoročně, loni proběhl již 41. ročník. Požární sport má v České republice dlouholetou tradici a reprezentační tým patří i ke světové špičce.
 
V loňském roce se na konci srpna stalo dějištěm tohoto mistrovství Uherské Hradiště, kde se již podruhé potkali na společném mistrovství profesionální a dobrovolní hasiči.
 
Mistrem ČR v požárním sportu družstev Hasičského záchranného sboru ČR se stal tým Moravskoslezského kraje.
Na loňském mistrovství bylo dosaženo dvou národních rekordů. Ve dvojboji, o který se postaral Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje a ve štafetě 4x100m s překážkami, kde zabodovali borci z Moravskoslezského kraje.
Jako Mistra HZS ČR ve dvojboji byl oceněn Jakub Pěkný. Ten je držitelem jednak národního rekordu v této disciplíně, tak je zároveň členem reprezentačního družstva HZS ČR v požárním sportu a velmi úspěšně reprezentuje ČR i v zahraničí. Mimo jiné je také mistrem světa v běhu na 100 m s překážkami, kde loni na mistrovství světa v Turecku dosáhl neuvěřitelného času15,12 s.
 
 „Všem Vám oceněným bych chtěl poděkovat. A to nejen za to, jak úspěšně reprezentujete své sbory, ať už doma nebo v zahraničí, ale především za to, že jste skvělým příkladem pro všechny další, kteří se sportu v jakékoliv podobě věnují. Protože i když mají hasiči fyzickou přípravu v rámci své pracovní náplně povinnou, díky Vám je vidět, že pro vás není sport jen prací, ale i velikou láskou.“ Řekl na závěr slavnostního odpoledne generální ředitel HZS ČR, plk. Drahoslav Ryba
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 MV-generální ředitelství HZS ČR
Odkazy do noveho okna

Jakub Pěkný s GŘ HZS ČR Drahoslavem Rybou

Jakub Pěkný s GŘ HZS ČR Drahoslavem Rybo... 

Detailní náhled

Jakub Pěkný stojící 3. z prava

Jakub Pěkný stojící 3. z prava 

Detailní náhled

Jakub Pěkný

Jakub Pěkný 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem