Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasičské slavnosti „Litoměřice 2022“

Ve dnech 10. a 11. června 2022 se Hasičských slavností v Litoměřicích zúčastnili také zástupci našeho zařízení. 

Ve dnech 10. a 11. června 2022 se Hasičských slavností v Litoměřicích zúčastnili také zástupci našeho zařízení. Jednalo se o 8 příslušníků z Brna a Zbirohu. Součástí naší činnosti byl stánek, u kterého byla k dispozici fotodokumentace zachycující průřez naší činnosti. Pro praktickou možnost vyzkoušení si „hasičské“ práce byly vybudovány tři stanoviště. Jednalo se o „Jenga věž + HVZ AKU“, „KPR“ - kardiopulmonální resuscitace a „statický hasič“.

„Jenga věž + HVZ AKU“

Na tomto stanovišti si mohli návštěvníci fyzicky vyzkoušet práci s AKU hydraulickým rozpínacím nástrojem. Cílem této činnosti bylo s „citem“ uchopit dřevěný hranolek z postavené věže a přemístit ho na horní patro. Neprováděli to jen silní chlapi, ale i mezi omladinou se našli zájemci. Těm samozřejmě pomáhali naši kolegové. Odměnou jim byla radost v dětských očích po úspěšném zvládnutí tohoto úkolu.

                              

„KPR“ - kardiopulmonální resuscitace

Zde si mohli návštěvníci vyzkoušet první pomoc na KPR figurínách různých velikosti. Měli jsme k dispozici miminko, dítě a dospělou osobu. I o tuto činnost byl značný zájem a dokonce se zúčastnil i nejmladší hasič, který nás navštívil - jedenáctiměsíční špunt.

                              

„Dynamický hasič“

U kolegů na tomto stanovišti měli zájemci možnost vyzkoušet si zásahový oděv, včetně přilby a dýchacího přístroje. Takto vystrojeni prováděli rozvinutí a svinutí požárních hadic. Ne každý věděl, že to není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Mimo výše zmíněné činnosti byly součástí našeho stánku figuríny oblečeny do nejčastěji používaných ochranných oděvů - přetlakový protichemický oděv 1a, oblek proti sálavému teplu a zásahový oděv, který je používán pro výcviky v ZSRPP (zařízení simulující reálné podmínky požáru, známé spíše jako FOK trenažér).

Myslím si, že naše účast byla dle přítomných návštěvníků hodnocena kladně a že jsme jim díky naší činnosti přiblížili problematiku hasičského „řemesla“.

plk. Ing. Josef Daníčekbílý čtverec.png
zástupce ředitele     
ŠVZ HZS ČR       

vytisknout  e-mailem