Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 1.-5.4.2019 - Diskuse nad pařezem

Asi takto by se dala charakterizovat náplň návštěvy šesti členů německé dobrovolnické organizace technické pomoci Technische Hilfswerk - THW, kteří se v této organizaci podílí na vzdělávání obsluhovatelů motorových pil. 

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 1n.jpg
Tato organizace má v Německu 80 000 členů a zabývá se technickou pomocí obyvatelstvu v případě velkých mimořádných událostí a živelních pohrom. Pro Školní a výcvikové zařízení HZS ČR v Brně není THW ničím neznámým. Vzájemná velmi dobrá spolupráce trvá již několik let. Nedávno též proběhla výměna zkušeností střelmistrů HZS ČR a THW a instruktoři ŠVZ byli již po několikáté v Německu na kurzu stabilizace budov.
Setkání nad motorovými pilami proběhlo ve dnech 1.–5. dubna 2019 na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně a navázalo na první vzájemnou výměnu zkušeností před dvěma roky ve Spolkové škole organizace technické pomoci (THW) v Neuhausenu v těsné blízkosti Stuttgartu.
Za českou stranu byli po celou dobu setkání přítomni lektoři ŠVZ Brno kpt. Ing. Petr Mrnuštík a kpt. Bc. Zdeněk Ondráček. Podle možnosti provozu ŠVZ v Brně a podle potřeby byli setkání dále přítomni další instruktoři ŠVZ v Brně kpt. Ing. Pavel Šamánek, por. Josef Filip, DiS a kpt. Bc. Milan Prát. Za Střední odbornou školu požární ochrany a Vyšší odbornou školu požární ochrany MV ČR ve Frýdku-Místku byl dva dny přítomen nprap. Matěj Vysoudil.
Setkání bylo zahájeno prohlídkou areálu a jednotlivých objektů Školního a výcvikového zařízení, zaměřenou na techniku, používanou v kurzech obsluhy motorových pil.
V dalším průběhu byli zahraniční hosté seznámeni se systémem vzdělávání v oblasti motorových pil v jednotkách požární ochrany, s učebními pomůckami a organizací praktického výcviku. Ve venkovních prostorech areálu proběhly praktické ukázky různých druhů navijáků, trenažérů pro praktický výcvik s motorovými pilami, včetně výcviku za použití výškové techniky.
Třetí den setkání, ve středu 3. dubna 2019 proběhl praktický výcvik v lese, kde si účastníci vyměnili své zkušenosti při kácení a uvolňování zavěšených stromů, zaměřením na bezpečnost práce. Velká pozornost byla věnována zvláštním případům kácení stromů různě nakloněných. Nad pařezem pokáceného stromu se zde mnohdy rozvinula zajímavá debata o možných postupech kácení. Hodnotilo se, co bylo provedeno správně a co nikoliv, se zřetelem na bezpečnost práce.  V odpoledních hodinách byla naplánována společná údržba použitých technických prostředků s výměnou zkušeností při této činnosti. Na přání hostů však pokračoval praktický výcvik v lese, do kterého se nakonec promítla i problematika správné péče o řezací část motorové řetězové pily.
Praktický výcvik v lese byl umožněn i díky mimořádnému pochopení odborného lesního hospodáře polesí Belcredi Ing. Ivo Gottwalda, se kterým má ŠVZ více jak dvacetiletou spolupráci na nejlepší úrovni.
Čtvrtý den, ve čtvrtek 4. dubna 2019 proběhlo na učebně vyhodnocení praktického výcviku. Při této příležitosti vystoupil též zástupce zahraničních hostů Udo Hartmann a představil všem přítomným postupy THW při přijímání a vzdělávání jejich členů.
Další program zavedl účastníky výcviku na návštěvu Zetor Gallery, muzea traktorů v nedalekém areálu společnosti Zetor Tractors. Zde si všichni s velkým zájmem vyslechli výklad o historii výroby traktorů a se zaujetím si prohlédli vystavené exponáty mapující jejich historický vývoj podniku až do současnosti.
Po prohlídce města Brna hosté navštívili Lesnickou a dřevařskou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, kde si s velkým zájmem prohlédli velkou sbírku motorových řetězových pil, doplněnou odborným výkladem autora sbírky prof. Ing. Jindřicha Nerudy, CSc. Velkou pozornost zde vyvolala motorová řetězová pila firmy SACHS-DOLMAR s Wankelovým motorem. Velmi zajímavým exponátem této sbírky je
i motorová řetězová pila HUSQVARNA 162, jejíž výfukové plyny je možné využít k naplnění pryžového klínu, sloužícího k uvedení stromu do pádu.
Po návratu na Školní a výcvikové zařízení následovalo oficiální ukončení společného výcviku s předáním Certifikátů o absolvování kurzu. Ze strany hostů byl tohoto bodu programu přítomen stálý pověřenec Zemského svazu THW Sasko, Durynsko p. Manuel Almanzor.
Za Školní a výcvikové zařízení byl oficiálního ukončení přítomen zástupce ředitele Školního a výcvikového zařízení v Brně plk. Ing. Pavel Povolný.
V pátek 5. dubna 2019 po snídani následoval odjezd zahraničních hostů do Německa.
Velkou měrou a nad rámec svých povinností se na úspěšném průběhu návštěvy a výměně zkušeností podílely dvě velmi zkušené tlumočnice této odborné problematiky pplk. Mgr. Eva Cápová z GŘ HZS ČR a kpt. Mgr. Hana Bártková ze SOŠ PO a VOŠ PO.
Přínosem pro obě strany bylo seznámení se s různými, ač drobnými pomůckami při výuce obsluhovatelů motorových řetězových pil a jednoduchými trenažery.
U kolegů z německé strany byl velký zájem jednoduchý trenažér - stojan na nácvik prvků kácení a „odvětvovací trenažér“, který lze použít zcela bezhlučně a bez znečištění okolí i ve vnitřních prostorách. Na české straně vzbudila velký zájem pomůcka pro snadnější a přesnější provedení nedořezu. Jedná se o hliníkovou šablonu, která napomůže obsluze motorové řetězové pily vést hlavní řez a nedořez ve správné rovině.
Lze konstatovat, že účel setkání, kterým byla výměna zkušeností ve vzdělávání obsluhovatelů motorových pil v jednotkách požární ochrany na české straně a členů THW na německé straně byl beze zbytku naplněn.


kpt. Bc. Zdeněk Ondráček, foto kpt. Bc. Zdeněk Ondráček a por. Josef Filip, DiS,

Odkazy do noveho okna

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 2

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 2 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 3

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 3 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 4

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 4 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 5

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 5 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 6

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 6 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 7

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 7 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 8

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 8 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 9

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 9 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 10

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 10 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 11

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 11 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 12

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 12 

Detailní náhled

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 13

Brno_1.-5.4.2019_obrazek 13 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem