HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silvestrovské ohlédnutí za kuriózními zásahy v roce 2017

Kočka a jejích devět životů

Dovedete si představit zachráněnou kočku na několik způsobů? Hasiči jistě velmi dobře ano. Byla to právě kočka, která byla za uplynulý rok nejčastěji, asi dvacetkrát, zachráněným zvířetem. Ne nadarmo se říká, že kočka má devět životů. Kočka na stromě (jedna rekordmanka zde strávila tři dny), kočka na parapetu, kočka uvízlá v okně, kočka v elektro šachtě, kočka v řece, kočka pod zasněženými traverzami, kočka v mezipůdním prostoru, kočka na komíně, kotě ve studni, kotě ve větrací šachtě kotelny…

Průzkumník na Hvězdězachráněný papoušek.jpgsrnka z hřiště.jpg

Ani psi se nenechali letos zahanbit. Asi patnáct čtyřnohých kamarádů zachraňovali hasiči například z hluboké rokle, ze dveří výtahu, z náhonu, ale i ze skály. Řekli byste si: „Do takové úzké průrvy mezi skalami by se vešel snad jen jezevčík…“ A vešel se.  U Hlavňova „na Hvězdě“ na Broumovsku absolvovali hasiči zásah, kde zachraňovali jezevčíka z patnáctimetrové hloubky. Pomocí ručního nářadí i lezecké techniky se podařilo profesionálním hasičům z Náchoda a Broumova i dobrovolným hasičům z Police nad Metují pejska zachránit. Jezevčík patřil již mezi starší pány, zachoval tak zkušeně klid a vyvázl bez zranění.

Třikrát papoušek, jedna sojka a zbloudilý návštěvník kostela

Hasiči zachraňují i ta zvířata, na která občas ani nejvyšší výsuvný žebřík nestačí. Jedno z nich, zbloudilý ptáček se vydal obdivovat proslulou krásu barokních broumovských kostelů. Už se ale nemohl dostat z kostela ven. Uvízl v půdních prostorách, kde zůstal po nárazu do skla otřesen. Broumovští hasiči mu vyjeli na pomoc, vynesli ho ven, ochladili vodou a vypustili do volné přírody.

Srnec – sportovec

Zřejmě velký zájem o trénink na nově postaveném sportovním stadionu HZS Královéhradeckého kraje v Hradci Králové přivedl srnce na hřiště jednoho dubnového odpoledne. Protože zde ale byli na domácí půdě zdejší hradečtí hasiči, chytili jej a odvezli na, pro srnce přirozené hřiště, do lesa.

Sudokopytníci a jímky

Jímka v Zachrašťanech u Nového Bydžova se už dvakrát stala Zachrašťany - kráva.JPGnebezpečnou pastí. Nejprve v červenci pro krávu a v říjnu i pro býka. V obou případech museli profesionální hasiči z Nového Bydžova ve spolupráci s dobrovolnými hasiči z Chlumce nad Cidlinou odčerpat vodu, aby došlo ke snížení hladiny a zvířata vytáhli pomocí jeřábu.

Dáma s rybou na stromě

Jednoho srpnového odpoledne vyjeli hasiči z Hradecka k záchraně osoby ze stromu u základní školy. Jak se můžete dostat na strom, abyste posléze potřebovali pomoc hasičů? Podle slov samotné oznamovatelky „sundávala létající rybu“, ale utrhla se pod ní větev. Dole v autě na ní čekalo malé dítě. Hasiči přispěchali na pomoc s nastavovacím žebříkem a oznamovatelku i rybu (hračku) se podařilo zachránit. Obě skončily bez úhony.

vytisknout  e-mailem