HZS Kraje Vysočina  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silvestr na Vysočině ve znamení dopravních nehod

Hasiči na Vysočině zasahovali na Silvestra roku 2012 a v prvních sedmi hodinách roku 2013 celkem u 21 událostí. Ve struktuře zásahové činnosti převládaly dopravní nehody. K těm byly jednotky požární ochrany v našem kraji vyslány hned v devíti případech. Při nehodách bylo zraněno celkem devět osob. Nejčastěji vyjížděli hasiči k dopravním nehodám na Jihlavsko a Žďársko. Naopak na Pelhřimovsku nemuseli u nehody zasahovat vůbec. Celkem zasahovaly jednotky požární ochrany v našem kraji u 3 požárů. I letos hasiči vyjížděli k požáru, který vznikl od zábavní pyrotechniky. V 00:57 hod vyjely dvě jednotky hasičů k ohlášenému požáru na balkóně v 6. patře bytového domu na ulici Na Rybníčku v Humpolci. Světlice, která na balkón dopadla, zapálila krabici s cukrovím a požár stihl před příjezdem jednotek poškodit dveře od balkónu. Vzniklou škodu vyčíslil majitel bytu na 10 tis. Kč.  

 
Přehled zásahů v letech 2008 - 2012
 
(počet událostí od 00:00 hod 31. 12. příslušného roku do 07:00 hod 1.1. příslušného roku)
 
Rok
Počet událostí
Požáry
Dopravní nehody
Technické pomoci
Úniky nebezpečných látek
Záchrany osob a zvířat
Plané poplachy
2012
21
3
9
7
0
1
1
2011
14
2
6
6
0
0
0
2010
21
2
2
9
2
2
4
2009
7
3
0
2
1
0
1
2008
21
5
0
7
0
0
9
Požáry
Ve 13:57 hod byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen požár osobního vozidla na komunikaci u obce Třebelovice na Třebíčsku. K požáru vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jemnice společně s místní jednotkou sboru dobrovolných hasičů. Požár osobního vozidla Mercedes Benz vypukl za jízdy. Řidič nejenže vůz ihned bezpečně odstavil, ale také se ještě před příjezdem jednotek na místo události pustil za pomoci hasícího přístroje do hašení požáru. Proti plamenům však neměl šanci. Hasiči na likvidaci požáru nasadili dva vodní proudy. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn. Plameny za sebou zanechaly škodu ve výši 40 tis. Kč. Příčina vzniku požáru se nadále vyšetřuje. Nejpravděpodobněji však požár vznikl vlivem technické závady na vozidle.
 
TřebeloviceII.JPG
Třebelovice1.JPG
 
Ve 21:31 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pelhřimov společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Olešné k ohlášenému požáru sazí v komíně řadového rodinného domu v obci Olešná. Hasiči provedli zasypání žhavých sazí pískem a pročištění komína nářadím. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn. Škoda požárem nevznikla.
 
V 00:57 hod přijala linka tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina hlášení o požáru na balkóně v 6. patře bytového domu na ulici Na Rybníčku v Humpolci. K požáru vyjeli místní  profesionální i dobrovolní hasiči. Světlice, která na balkón dopadla, zapálila krabici s cukrovím a požár stihl ještě před příjezdem jednotek poškodit i balkónové dveře. Při požáru nebyl nikdo zraněn a majitel odhadl vzniklou škodu na 10 tis. Kč.
Požár na balkóně.jpg
 
Dopravní nehody
 
V 07:38 hod havarovala přibližně 800m za Jihlavou ve směru na Větrný Jeníkov řidička s osobním vozidlem Renault Kangoo. Po nehodě skončila zraněná řidička v péči zdravotníků. Při nehodě došlo k úniku provozních kapalin. Likvidaci úniku speciálním sorbentem provedla zasahující jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jihlava. V 08:54 hod byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotka se vrátila zpět na základnu.
 
V 09:53 hod byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina ohlášen náraz osobního vozidla do stromu na komunikaci u obce Výčapy na Třebíčsku. K nehodě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Třebíč. Po nezbytném ošetření na místě události převezli zdravotníci zraněnou řidičku osobního vozidla značky BMW k dalšímu ošetření sanitním vozem do nemocnice. Jednotka provedla zajištění havarovaného vozidla proti požáru. Po zadokumentování dopravní nehody policisty bylo havarované vozidlo naloženo na odtah. Uniklé provozní kapaliny hasiči zlikvidovali speciálním sorbentem.
 
Výčapy1.jpg
 
Výčapy2.jpg
 
V 11:39 hod havaroval řidič s osobním vozidlem Škoda Felicia u Zborné na Jihlavsku. V péči zdravotníků skončil po nehodě nejenom řidič vozidla, ale také spolujezdkyně. Jihlavští profesionální hasiči provedli na vozidle protipožární opatření a zajistili vůz proti případnému úniku provozních kapalin.
 
V 11:50 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Velká Bíteš k nehodě osobního vozidla na komunikaci spojující Velkou Bíteš a Jinošov. Provedeným průzkumem místa zásahu hasiči zjistili, že havarovaný vůz Opel Astra je mimo komunikaci převrácený na boku v lese. Posádka vozidla vyvázla z nehody bez zranění. Hasiči zajistili vůz proti požáru a případnému úniku provozních kapalin. Aby mohla jednotka vůz vyprostit, musela okolo vozidla odstranit náletové dřeviny. Ve 12:38 hod bylo vozidlo vyproštěno a naloženo na vozidlo odtahové služby.
 Jinošov.JPG
 
Ve 14:00 hod vyjely dvě jednotky hasičů k ohlášené dopravní nehodě osobního vozidla na komunikaci u obce Pohledec u Nového Města na Moravě. Osobní vůz skončil po nehodě mimo komunikaci. Z místa převezli sanitním vozem zdravotníci do nemocnice jednu zraněnou osobu. Jednotky provedly na vozidle protipožární opatření a zamezily možnému úniku provozních kapalin. Po zadokumentování dopravní nehody policisty naložili hasiči havarovaný vůz na odtah. V 15:07 hod byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotky se vrátily zpět na základny.
 
Pohledec.JPG
Mimo komunikaci skončila také řidička s osobním vozidlem Ford Mondeo po nehodě u obce Vladislav na Třebíčsku, ke které došlo v 15:58 hod. Nehoda se obešla bez zranění osob. U nehody zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Třebíč. Hasiči provedli na vozidle protipožární opatření a zamezili možnému úniku provozních kapalin. Havarovaný vůz následně naložili na vozidlo odtahové služby.
 
Vladislav 1.JPG
 
Vladislav II.JPG
 
VladislavIII.jpg
V 17:44 hod havaroval osobní vůz u Řehořova na Jihlavsku. Po nehodě skončil mimo komunikaci v poli. K nehodě vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Polná a Jihlava. Posádka vozidla vyvázla z nehody bez zranění. Hasiči provedli zajištění vozidla proti požáru a případnému úniku provozních kapalin a po zaměření vozidla policisty naložili hasiči havarovaný vůz na odtah.
 
 
Tři zranění si vyžádal náraz osobního vozidla do stromu u obce Zahradiště na Žďársku. K nehodě vyjela v 18:20 hod jednotka profesionálních hasičů ze stanice Žďár nad Sázavou. Hasiči pomohli zdravotníkům s ošetřením zraněných osob. Jednotka dále provedla na vozidle protipožární opatření a zamezila možnému úniku provozních kapalin.
 
Zahradiště1.JPG
 
Ve 22:55 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Chotěboř k ohlášené dopravní nehodě osobního vozidla Daewoo Matiz na komunikaci u obce Nové Ransko na Havlíčkobrodsku. Po nehodě skončila v péči zdravotníků jedna zraněná osoba. Hasiči provedli na vozidle protipožární opatření a zamezili možnému úniku provozních kapalin. V 00:18 hod byl zásah ukončen a jednotka se vrátila zpět na základnu.
Nové Ransko I.JPG
 
Nové RanskoII.JPG
 
Příčiny, průběh a veškeré okolnosti dopravních nehod jsou předmětem policejního vyšetřování.

vytisknout  e-mailem