HZS Olomouckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silvestr a zábavní pyrotechnika

S blížícím se koncem roku bych ráda varovala občany Olomouckého kraje před nesprávným používáním zábavní pyrotechniky a otevřeného ohně. Lidé totiž ročně způsobí nejen sobě, ale i jiným mnoho zranění, stále častěji také zaviní nejrůznější nešťastné události. 

S blížícím se koncem roku bych ráda varovala občany Olomouckého kraje před nesprávným používáním zábavní pyrotechniky a otevřeného ohně. Lidé totiž ročně způsobí nejen sobě, ale i jiným mnoho zranění, stále častěji také zaviní nejrůznější nešťastné události.
Jde především o požáry v bytech, které vznikají od hořících svíček, například od adventních věnců, případně vánočních stromků. Dalšími iniciátory silvestrovských požárů mohou být špatně udržovaná topidla a komíny, zejména na chatách a v rekreačních objektech, kde se lidé rozhodnou oslavit příchod nového roku, a samozřejmě zábavní pyrotechnika.
 
Tragické následky měl požár, ke kterému vyjížděli na Nový rok 2011 hasiči do Drahanovic na Olomoucku. V nádražní budově, kde požár vznikl, zemřely dvě osoby. Požár způsobil škodu 100 tisíc korun a příčinou byla nedbalost v souvislosti s používáním otevřeného plamene svíček.
 
Zábavní pyrotechnice bych se ráda věnovala samostatně, protože problém s ní nastává už od Mikuláše. Lidé se totiž již s předstihem hromadně zásobili nejrůznějšími rachejtlemi, petardami či domácími ohňostroji.
 
Problém může nastat již při prodeji tohoto zboží. Mnohdy se lidé snaží ušetřit nějakou tu korunu a kupují pyrotechniku, která nemá odpovídající povolení či atesty nebo k ní není přibalen leták s návodem na použití v českém jazyce. Pak se stává, že nesprávným použitím dochází k vážným zraněním a požárům.
Velkým problémem, se kterým se setkáváme, je prodej rachejtlí dětem. Často pak vznikají u dětí úrazy kvůli tomu, že petardy neumí používat nebo například po Silvestru sbírají nepoužitou pyrotechniku, kterou se pak snaží použít.
 
V minulých letech jsme zaznamenali případ, kdy hoši zašli do parku a jeden z nich začal házet petardy do nedaleko stojících dívek. Znenadání chlapec hodil jednu petardu na dívku. Ta ji zapadla za zimní bundu, kde došlo k explozi. Doma dívka zjistila, že je popálená na zádech a má propálený svetr a zimní bundu. Upozorněte proto vaše děti na nebezpečí zmíněných výrobků a dohlédněte, aby je používaly pouze pod vaší kontrolou.
 
V roce 2011 řešili přerovští hasiči na Silvestra požár sklepní kóje v bytovém domě v Přerově na Husově ulici. Požár zasáhl odpad, poškozeny byly omítky a malba. Škoda byla vyčíslena na 5 tisíc korun, jako nejpravděpodobnější příčina se jeví hra dětí s petardami.
 
Zábavní pyrotechniku skladujte tak, aby nebyla v dosahu dětí a na místech, kde nemůže dojít k její iniciaci.Vystřelovaní petard a pouštění silnějších světlic by se měly také vyvarovat podnapilé osoby. Stává se pak, že místo do vzduchu zamíří na kolemjdoucí osoby, na obydlí nebo auta, protože neudrží předepsaný směr. Pyrotechniku odpalujte podle návodu venku, ne v bytě. Volte především volné prostranství, aby nemohla rachejtle zalétnout na střechu nebo oknem do objektů, kde by způsobila požár.
 
V poslední době se také hodně rozmohly balónky štěstí neboli létající lampiony, u kterých se zapálí hořák a balón se následně vznese do vzduchu. Po vyhoření hořáku se snese opět k zemi. Možná někoho napadne lampion pouštět i o Vánocích nebo na Silvestra. Je třeba si ovšem uvědomit, že jde o otevřený oheň, a proto v blízkosti manipulace s ním nesmí být žádné hořlavé předměty, balóny se nesmí vypouštět v blízkosti skladů sena, slámy, hořlavin nebo výbušnin. Balón lze vypouštět pouze na volném prostranství vždy nejméně 100 metrů od nejbližší budovy, lesa či stromů, elektrického vedení a podobně! Vyvarujte se vypouštění balónů v obytných zónách.
 
I přes každoroční varování hasičů dochází v období Silvestra k řadě tragických událostí, při kterých se zraní desítky osob a materiální škody dosahují miliónů korun. Zamyslete se proto nad požární bezpečností u vás doma, abyste se do této smutné statistiky nezařadili i vy.
 
 
Statistika výjezdů HZS Olomouckého kraje v průběhu Silvestra a Nového roku
 
 
2008
2009
2010
2011
2012
31. prosince
16
11
16
16
 
1. ledna
 
15
17
14
15
 
 
Veselého Silvestra a šťastný vstup do nového roku bez úrazů, požárů a nehod přeje
 
 
por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje
tel: 950 770 039
mobil: 725 490 377
e-mail: mluvci(zavinac)hzsol.cz
Odkazy do noveho okna

P_Dolany_31.12.2004_pricina– svetlice

P_Dolany_31.12.2004_pricina– svetlice 

Detailní náhled

P_Dolany_31.12.2004_pricina– svetlice

P_Dolany_31.12.2004_pricina– svetlice 

Detailní náhled

P_Drahanovice_1-1-2011_pricina-svicka

P_Drahanovice_1-1-2011_pricina-svicka 

Detailní náhled

P_Drahanovice_1-1-2011_pricina-svicka

P_Drahanovice_1-1-2011_pricina-svicka 

Detailní náhled

P_Olomouc_1.1.2010_pricina– prskavka na vanocnim stromecku

P_Olomouc_1.1.2010_pricina– prskavka na ... 

Detailní náhled

P_Sternberk_13-12-2008_pricina– hra deti s pyrotechnikou

P_Sternberk_13-12-2008_pricina– hra deti... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem