HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr může opětovně rozfoukat již uhašené ohniště

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim 

Pět jednotek hasičů zasahovalo ve středu 3. dubna ve 4.46 hodin ve Žlebských Chvalovicích, kde hořel lesní porost. Zřízeno bylo čerpací stanoviště pro doplňování vody. V 5.58 hodin dostali hasiči požár pod kontrolu a zcela zlikvidován byl v 7.29 hodin. Hořel porost na rozloze 15 x 50 metrů. Na místo dorazil vyšetřovatel hasičů. 

Lesní porost tady hořel už v neděli, když vítr rozfoukal ohniště po pátečním pálení při kácení stromů. V neděli se jednalo o rozlohu 30 x 70 m porostu. Požár v obou případech propukl ve velmi těžko přístupném terénu, kamenitý a členitý svah. Hřeben Železných hor, kde skutečně velmi silně fouká vítr.

Vítr totiž velmi snadno rozfouká i ohniště, které považujeme již za vyhaslé. Takový oheň může kořenovým systémem „doputovat“ na vzdálenost desítek metrů a objevit se i po několika dnech, jako je to v případě požáru ve Žlebských Chvalovicích.

Známe řadu případů vzplanutí lesa i po dvou týdnech ve vzdálenosti až sedmdesáti metrů od původního místa pálení.

Od 1. března do 1. dubna (včetně) hasiči likvidovali v 6 případech požáry lesního porostu a v 15 případech se jednalo o požáry trávy a polního porostu. Nejčastějšími příčinami jsou odhozený nedopalek a pálení porostu.

por. Bc. Vendula. Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem