HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr lámal hlavně stromy, hasiči evidují přes 130 událostí

Hasiči v Královéhradeckém kraji zaznamenali v pondělí 11. 5. 2020 celkem 156 událostí. 

TP Trutnov, Jaroslava Ježka (1).JPGZa zvýšeným počtem událostí stojí silný vítr, před kterým vydali meteorologové výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí. Od včerejších 18 jsme do půlnoci v souvislosti se silným větrem zasahovali asi u 130 událostí. Situace se kolem 23. hodiny uklidnila. Nejvíce událostí měli hasiči na Trutnovsku – následky silného větru odstraňovali asi v 70 případech, přes 30 událostí bylo v okrese Náchod. Ve většině případů jsme rozřezávali a odstraňovali stromy z komunikací. Na několika místech jsme museli zajistit poškozené části střech, například v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem nebo Svobodě nad Úpou. V několika případech došlo také k pádu stromů na železniční tratě nebo bylo poškozeno elektrické vedení. Všechny události se naštěstí obešly bez zranění.

Celkový počet událostí po okresech:
Hradec Králové             12
Jičín                              12
Náchod                        42
Rychnov nad Kněžnou   15
Trutnov                         75
 

ÚZEMNÍ ODBOR HRADEC KRÁLOVÉ

Na Hradecku odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči stromy nebo větve z komunikací v Hradci Králové (ul. Brandlova, Na Mlejnku), v Třebechovicích pod Orebem, Praskačce. Strom z vozidla odstranila jednotka z hradecké centrály v ulici Průmyslová a také zajistila v ul. Hradecká uvolněné plechy na budově.
 

ÚZEMNÍ ODBOR JIČÍN

Na Jičínsku odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči stromy nebo větve z komunikací v okolí Libošovic (Dobšice), Soběrazi, Železnice, Holína (Pařezská Lhota), Dětenic (Osenice), Mladějova (Roveň) a Újezdu pod Troskami (Hrdoňovice).
 

ÚZEMNÍ ODBOR NÁCHOD

Na Náchodsku pomáhali hasiči se zajištěním uvolněných částí střech v Bukovici a Velkém Poříčí. V Červeném Kostelci odstranila dobrovolná jednotka v části Olešnice trampolínu, která zasahovala do komunikace a v části Lhota za Červeným Kostelcem zlikvidovala strom, který spadl na garáž. Dále odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči stromy nebo větve z komunikací v okolí měst a obcí Červený Kostelec, Šonov, Broumov, Provodov – Šonov, Nové Město nad Metují, Heřmanice, Česká Skalice, Machov, Mezilesí, Stárkov, Přibyslav, Horní Radechová, Náchod, Brzice, Velké Petrovice, Bezděkov nad Metují, Meziměstí, Jestřebí, Červená Hora. Stromy na železniční trať spadly u Adršpachu, Heřmanic a Police nad Metují. V posledním jmenovaném případě pomohla dobrovolná jednotka z Police nad Metují s evakuací deseti osob z vlaku.
 

ÚZEMNÍ ODBOR RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

Na Rychnovsku odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči stromy nebo větve z komunikací v okolí měst a obcí Bystré, Častolovice, Pohoří, Rychnov nad Kněžnou, Kostelec nad Orlicí, Dobré, Bačetín, Liberk. Na železniční trať spadl strom u Slatiny nad Zdobnicí, ve Skuhrově nad Bělou odstranili profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou strom, který spadl na osobní vozidlo.
 

ÚZEMNÍ ODBOR TRUTNOV

Na Trutnovsku pomáhali hasiči se zajištěním uvolněných částí střech v například Trutnově, ul. Jaroslava Ježka, kde vítr shodil plechovou střechu na zem, přičemž došlo i k poškození sloupu veřejného osvětlení. Dále se jednalo o střechy v ul. Palackého, Komenského, Polská, v ul. Horská kontrolovali dobrovolní hasiči nakloněný komín, v Žižkově ulici odstranili spadlý strom z osobních vozidel. V ulici Mírová rozfoukal vítr prázdné tlakové lahve u stavebnin, hasiči lahve zajistili. Ve Dvoře Králové nad Labem zabezpečily jednotky uvolněné části střech na nám. T. G. Masaryka a v ul. Palackého. V Tyršově ulici došlo k pádu elektrického vedení. S poškozenými střechami pomáhali majitelům také hasiči na dvou místech ve Svobodě nad Úpou.
Dále odstraňovali profesionální i dobrovolní hasiči stromy nebo větve z komunikací v okolí měst a obcí Úpice, Strážné, Malé Svatoňovice, Trutnov, Vlčkovice v Podkrkonoší, Vrchlabí, Dvůr Králové nad Labem, Mladé Buky, Jívka, Hajnice, Nemojov, Kocbeře, Žacléř, Litíč, Kuks, Choustníkovo Hradiště, Dubenec, Rtyně v Podkrkonoší, Libotov, Velké Svatoňovice, Rudník, Bílá Třemešná, Špindlerův Mlýn. Strom na železniční trať spadl u Rtyně v Podkrkonoší.




Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje, JSDH Horní Maršov

Odkazy do noveho okna

TP Hradec Králové, Brandlova

TP Hradec Králové, Brandlova 

Detailní náhled

TP Hradec Králové

TP Hradec Králové 

Detailní náhled

TP Náchodsko (1)

TP Náchodsko (1) 

Detailní náhled

TP Náchodsko (2)

TP Náchodsko (2) 

Detailní náhled

TP Náchodsko (3)

TP Náchodsko (3) 

Detailní náhled

TP Náchodsko (4)

TP Náchodsko (4) 

Detailní náhled

TP Svoboda nad Úpou, JSDH H. Maršov (1)

TP Svoboda nad Úpou, JSDH H. Maršov (1) 

Detailní náhled

TP Svoboda nad Úpou, JSDH H. Maršov (2)

TP Svoboda nad Úpou, JSDH H. Maršov (2) 

Detailní náhled

TP Trutnov, Jaroslava Ježka (1)

TP Trutnov, Jaroslava Ježka (1) 

Detailní náhled

TP Trutnov, Jaroslava Ježka (2)

TP Trutnov, Jaroslava Ježka (2) 

Detailní náhled

TP Trutnov, Studenec (1)

TP Trutnov, Studenec (1) 

Detailní náhled

TP Trutnov, Studenec (2)

TP Trutnov, Studenec (2) 

Detailní náhled

TP Trutnov, ul Mírová

TP Trutnov, ul Mírová 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem