HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr a sníh komplikovaly likvidaci požáru v Kladně

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim  

Foto: JSDH SkutečFoto: JSDH Skuteč
 
           V prvních dvanácti minutách třináctého lednového rána byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár stodoly o rozměrech přibližně 12 x 40 m v obci Kladno u Hlinska. Na místo byly vyslány hasičské jednotky – profesionální z Hlinska a dále dobrovolné z Krouny, Kladna, Hlinska, Dědové, Skutče, Otradova a Blatna-Hlinska. Posádky přijíždějících zásahových vozidel k místu události už z dálky viděly obrovské plameny – střecha stodoly byla již celá v plamenech. V objektu bylo uskladněno asi 20 ks balíků (jeden balík cca 300kg) slámy a seno. Nacházel se zde traktor, přívěs na rozvoz krmiva a dopravní prostředek na sběr sena. V druhé části objektu pod přístřeškem, kterou naštěstí nezachvátily plameny, se nacházel ledek (ledek může zesílit požár, může způsobit podráždění dýchacích cest, kůže a očí), močovina i kanystry s naftou.
Ještě před příjezdem hasičů se podařilo evakuovat sedm jalovic ze stodoly, ale k dalším sedmi telatům se již přes plameny a silný vítr nebylo možné dostat. Na místě zahynulo tedy sedm kusů dobytka. Hasičům velmi komplikoval hašení silný vítr a husté sněžení. A právě silný vítr zapříčinil zalétnutí žhavé jiskry na sousední kravín, kde bylo ustájeno 70 kusů dobytka. Plameny na střeše kravína se podařilo hasičům včas zlikvidovat a nemuselo dojít ani k vyvedení dobytka z kravína.
Zřízena musela být dálková doprava vody na místo požáru, a to ze zhruba 300 m vzdáleného rybníka. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu ve 2.54 hodin. Škoda je předběžně vyčíslena na 5 milionů korun.
            Vyšetřovatel hasičů nyní zjišťuje, co bylo příčinou vzniku požáru. Na místo byl povolán i speciálně vycvičený pes na vyhledávání hořlavých kapalin. Ten ale neoznačil žádné místo, kde by bylo použito hořlavé kapaliny. Stanoveny jsou nyní verze vzniku požáru - úmyslné založení (bez použití hořlavé kapaliny), osvětlování otevřeným ohněm a kouření. Vyloučena je závada na elektroinstalaci.
 
Vendula Horáková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem