Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr a sněžení je na silnici nebezpečná kombinace

V zimním období je kombinace silného větru a sněžení s rizikem tvorby sněhových jazyků a závějí velmi nebezpečná kombinace. Nepodceňujte předpovídanou situaci a nepřeceňujte vlastní síly, schopnosti a možnosti. 

Silný vítr a sněžení je na silnici nebezpečná kombinace

Meteorologové nás každoročně v zimním období varují před kombinací silného větru a sněžení s rizikem tvorby sněhových jazyků a závějí. Za této situace je důležité, aby se na nepříznivé podmínky připravili zejména motoristé. Za tohoto počasí je třeba být maximálně opatrný a ve vlastním zájmu respektovat těchto několik základních doporučení.

Na portálu jednotného systému dopravních informací www.jsdi.cz je možné před jízdou zjistit, zda je zvolená trasa jízdy průjezdná a vozovka sjízdná. Dále je před jízdou třeba zkontrolovat vybavení svého vozidla a případně doplnit vše potřebné pro provoz v náročných povětrnostních podmínkách. Za situace předpovídaného silného sněžení a větru záchranáři na základě vlastních zkušeností doporučují všem motoristům mít ve vozidle:

  • dostatek pohonných hmot (plnou nádrž),
  • pro případ nouze připravenu minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky,
  • teplý oděv, případně deku,
  • zimní pneumatiky na všech kolech,
  • mít funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky,
  • při jízdě do hor se vybavit sněhovými řetězy, hodí se také vlečné lano, smetáček na sníh, lopatka a baterka.

Řidiči by měli důsledně respektovat pokyny záchranářů, jezdit s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit povětrnostním podmínkám a stavu komunikace! Větrné poryvy mohou auto učinit obtížně ovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici. Za takovýchto povětrnostních podmínek není vhodné parkovat vozidlo pod stromy nebo v jejich blízkosti, pozor také na sloupy elektrického vedení. 

Při jízdě poslechem rozhlasových stanic sledujte vývoj dopravní situace a sjízdnost jednotlivých komunikací.

Nepodceňujte předpovídanou situaci a nepřeceňujte vlastní síly, schopnosti a možnosti. Pokud se ocitnete v nouzi, snažte se zachovat klid a volejte hasiče na linku tísňového volání 112 nebo 150. 

Bouře Egon se prohnala Českem a po ní silničáři

vytisknout  e-mailem