HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný vítr a déšť se přehnal Zlínským krajem

(29.07.2020) Hasiči odstraňují následky i dnes. 

Během jedné hodiny vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči k více než 90 událostem, spojených se silným větrem a deštěm. Po osmé hodině večerní byla jako první dramatická situace na Uherskohradišťsku, kde hasiči vyjeli celkem ke 34 událostem. Jednalo se především o odstranění popadaných stromů na komunikace. V Hluku a Ostrožské Nové Vsi silný vítr poškodil střechu rodinného a bytového domu. V Hluku došlo i k požáru pole od blesku. Také byli hasiči vysláni do Hradčovic, kde došlo k požáru transformátoru.
Další zasaženou oblastí bylo Kroměřížsko. Zde hasiči byli vysláni k celkem 33 událostem. Opět se jednalo o odstranění stromů z cest. Na třech místech v Hulíně hasiči zajišťovali poškozené krytiny střech, které zničil silný vítr a hrozil jejich pád na veřejné prostranství. V obci Bílany zasahovali hasiči u popadaných stromů, zajišťovali utrženou střechu domu a hasili požár transformátoru po úderu blesku.
Následně se silný vítr přesunul na Zlínsko. Zde hasiči během krátké chvíle byli vysláni k 25 událostem. Jednalo se o popadané stromy na cesty. Ve třech případech zajišťovali poškozené střechy na domech. Na Mladcové vítr převrátil zahradní domek.
Nejméně zasaženou oblastí bylo Vsetínsko. Zde hasiči vyjeli k 8 hlášeným událostem. Ve všech případech se jednalo o odstranění popadaných stromů.
I když se situace v kraji uklidnila, vítr utichl a přestalo pršet, hasiči stále přijímají nová oznámení o popadaných stromech na komunikace.

Aktualizace 29.7.2020 v 9:00 hod.

Krušnou noc měli hasiči ve Zlínském kraji po včerejším silném větru a dešti, který zasáhl náš kraj v úterý večer.
Celou noc přijímalo krajské operační středisko hasičů oznámení od občanů. Jednalo se ve všech případech o odstraňování popadaných stromů a větví na silnice, chodníky a elektrická vedení.
Do včerejší půlnoci vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči k více než 150 událostem, spojených se silným deštěm a větrem. Následky však dále odstraňovali celou noc, a to na dalších 90 místech v kraji. Stále však lidé volají na tísňovou linku a sdělují hasičům další místa, kde jsou popadané nebo naštíplé stromy a hrozí jejich pád na komunikace či chodníky.
Nejvíce zasaženou oblastí bylo Uherskohradišťsko, kde vítr a déšť řádil jako první. Následovalo Kroměřížsko, Zlínsko a nejméně odstraňování následků počasí měli hasiči na Vsetínsku.


Lze však předpokládat, že hasiči budou odstraňovat poškozené stromy i během dneška. 

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Foto: HZS Zlínského kraje a dobrovolné jednotky

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem