HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Silný mráz komplikoval hašení hned několika požárů

Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Hrozí mnoho rizik. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí. Toto všechno platilo i při následujících třech zásazích. 

HZS Pardubického kraje, územní odbor Pardubice

K požáru rodinného domu do Morašic vyjížděly v úterý 19. ledna v 21 hodin čtyři jednotky hasičů (profesionální z Přelouče a dobrovolné ze Zdechovic, Řečan nad Labem a Přelouče). Při příjezdu první jednotky na místo byl již celý rodinný dům v plamenech. V domě se v době požáru nikdo nenacházel. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 22.08 hodin. Hasiči poté nechali objekt odvětrat a bylo nutné dohasit všechna skrytá ohniska a rozebrat ohořelou konstrukci.  K likvidaci požáru došlo v 23.44 hodin. Na místě události zůstali dobrovolní hasiči až do ranní 9 hodiny. Příčinu vzniku požáru ve středu 20. ledna v dopoledních hodinách zjišťoval i vyšetřovatel hasičů. Předběžně stanovil technickou závadu na přívodním kabelu do domu. Výše škody je předběžně vyčíslena na 700 tisíc korun.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí

Do Horní Čermné na Orlickoústecku směřovaly tři jednotky hasičů ve středu 20. ledna v 02.02 hodin. Došlo zde k požáru dřevěných briket a odpadu z nich v kotelně domu. Plameny a silný kouř ihned zaplnily celou kotelnu. Požár byl zlikvidován v 3.43 hodin. Hasiči postupně odvětrali zakouřený objekt a poté museli vynosit ohořelé věci mimo dům. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který majiteli udělil pokutu, a to proto, že lidé nedbali opatrnosti a porušili zásady bezpečného provozu tepelných spotřebičů. Nejen, že u kamen byly dřevěné brikety a jejich odpad, ale nad kotlem sušili i oděvy a boty. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 5 milionů korun.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim

V hale na výrobu pečiva v Chrudimi hořelo ve středu 20. ledna. Požár byl v 4.59 hodin oznámen na operační a informační středisko hasičů. Operační důstojník tak ihned na místo vyslal čtyři hasičské jednotky (profesionální z Chrudimi, dobrovolné z Chrudimi, Slatiňan a Topole). Po zjištění vzniku požáru halu opustilo 22 osob. Událost se obešla bez zranění. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 5.34 hodin. Budovu bylo nutné odvětrat, k tomu hasiči použili přetlakovou ventilaci. Pec se podařilo uhasit a hasiči museli sundávat z pásu formy na výrobu pečiva a ochlazovali samotný pás. Hasiči prozkoumávali termokamerou podhledy objektu a zjišťovali skrytá ohniska. Požár byl zlikvidován v 9.47 hodin. Příčinu vzniku požáru nyní zjišťují vyšetřovatelé z řad hasičů i policistů. Škoda byla předběžně 10 až 20 milionů korun.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy

Do Chornice vyjeli ve středu v 7.04 hodin profesionální hasiči z Moravské Třebové. Došlo zde k požáru oděvu na osobě, která uvnitř cisterny na fekál prováděla řezání plamenem. Muž utrpěl popáleniny a byl ihned letecky transportován do nemocnice. Příčina vzniku požáru je nyní prošetřována.

 

Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Požár Morašice

požár Morašice 

Detailní náhled

Požár Morašice1

požár Morašice 1 

Detailní náhled

Požár Morašice2

požár Morašice 2 

Detailní náhled

Horní Čermná

Horní Čermná  

Detailní náhled

Horní Čermná1

Horní Čermná 1 

Detailní náhled

Požár Chrudim

Požár Chrudim  

Detailní náhled

Požár Chrudim1

Požár Chrudim 1 

Detailní náhled

Požár Chrudim2

Požár Chrudim 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem