HZS Pardubického kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sezona vodáků je zahájena a my nezahálíme a intenzivně trénujeme na zásahy na vodě

Sezona vodáků je zahájena a my nezahálíme a intenzivně se připravujeme na zásahy na vodě. Na jezu řeky Chrudimky (říční km 16,2) u obce Tuněchody došlo v úterý 26. dubna dopoledne cvičně k převržení raftu se čtyřmi vodáky. Vodáci zůstali uvězněni ve vodním válci jezu i s raftem. Naštěstí přihlížející osoba ze břehu zpozorovala převržení raftu na jezu řeky Chrudimky a ihned oznámila tuto událost na tísňovou linku. Průzkumem jednotky hasičů zjistily na místě události dvě tonoucí osoby, které byly svírány ve vodním válci. Další dvě osoby byly nezvěstné.

Jednotka hasičů z Chrudimi velmi dobře zná charakter jezu a provedla okamžitě bezpečnou záchranu tonoucích. Postupovalo se dle standardních postupů záchrany osob z vodního válce. Hasiči zabezpečili jez hlídkou a zachraňovaným osobám byly do vody vhozeny i házecí pytlíky. Vytvořeno bylo lanové přemostění na úrovni vývarové linie k záchraně tonoucích. Poté byl vytažen převrácený raft a proveden průzkum vývařiště-podjezí potápěčskou skupinou k vyhledání pohřešovaných osob. Jednotka SDH města Chrudim provedla na pokyn velitele zásahu prohledání řečiště a břehů řeky pod jezem. Hlídka Policie ČR zajistila místo zásahu a přístupové komunikace, provedla ztotožnění zachráněných osob a zahájila úkony k pátrání po pohřešovaných osobách. Zdravotnická záchranná služba poskytla přednemocniční neodkladnou péči dvěma zachráněným osobám z vodního válce jezu.

Cílem cvičení byl nácvik součinnosti mezi složkami IZS na taktické úrovni v místě zásahu. Prohloubení zásad spolupráce při řešení mimořádné události. Zvýšení organizačních schopností rychlého a správného rozhodování velitelů a vedoucích složek IZS.

Procvičení taktiky zásahu jednotek požární ochrany při záchraně tonoucích osob ve vodním válci a metodiky záchrany z vodní hladiny – průzkum místa zásahu, vyhledání a záchrana tonoucích osob, vyhledávání osob ve vývařišti – podjezí potápěči, vyhledávání pohřešovaných osob v řečišti toku pod jezem.

Cvičení se účastnily tyto jednotky požární ochrany: Jednotka HZS PS Chrudim, jednotka HZS PS Pardubice (potápěči) a jednotka SDH města Chrudim. A dále se cvičení účastnily složky IZS – Policie ČR a ZZS Pardubického kraje.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

jez Tuněchody1

jez Tuněchody1 

Detailní náhled

jez Tuněchody3

jez Tuněchody3 

Detailní náhled

jez Tuněchody4

jez Tuněchody4 

Detailní náhled

jez Tuněchody5

jez Tuněchody5 

Detailní náhled

jez Tuněchody6

jez Tuněchody6 

Detailní náhled

jez Tuněchody7

jez Tuněchody7 

Detailní náhled

jez Tuněchody8

jez Tuněchody8 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem