Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sedmkrát více výjezdů hasičů z důvodu ledovky

3. 12. 2014 (Michaela Franclová) - Během noci z úterý 2. 12. na středu 3. 12. byl opětovně zaznamenán na území celém České republiky zvýšený počet zásahů souvisejících s přetrvávající meteorologickou situací (dešťové srážky, ledovka a námraza). 

Fotografie: HZS Jihomoravského krajeFotografie: HZS Jihomoravského kraje
V průběhu dne 2. 12. zasahovaly jednotky celkem u 1116 technických pomocí, což je více jak sedmkrát než je dlouhodobý denní průměr. Navýšil se i počet zásahů u dopravních nehod. K těm museli hasiči vyjet v 80 případech, přičemž průměrně denně vyjíždějí k 50 nehodám na silnicích.
 
Od půlnoci 2. 12. do sedmé hodiny ranní 3. 12. přibylo dalších 182 technických zásahů hasičských jednotek.
 
Nejvíce postiženy byly kraje Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Jihočeský a Pardubický.
 
Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů vyjížděly převážně k odstraňování popadaných stromů a větví z komunikací a k odstraňování spadlého elektrického vedení. Dále byli hasiči povoláni k jiskřícím drátům vysokého napětí. Ve zvýšené míře docházelo též k vyprošťování vozidel při dopravních nehodách.
 
Například v Kraji Vysočina na Třebíčsku byl zásah hasičů nutný u popadaných stromů u Mohelna, Slavětic, Jemnice, Rouchovan nebo Dešova. Odstraňovat stromy a nebezpečné větve museli hasiči také na Žďársku například u Jívoví, Radňovic nebo Nového Města na Moravě.
 
HZS Jihomoravského kraje informoval, že v jejich regionu to byly také stromy na vozovce, které komplikovaly provoz, ale naštěstí padající větve nikoho nezranily.
 
Dle informací ČHMÚ byla vydána předpovědní výstražná informace na jevledovka pro Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočinu, Královéhradecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Prahu, Středočeský kraj a Zlínský kraj až do dnešní 18. hodiny.
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
E-mail: nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem