HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

S krajtami se snad na Karvinsku roztrhl pytel, tentokrát byla v Petřvaldu

Po dvou týdnech se na Karvinsku opět objevila exotická krajta – tentokrát živá v Petřvaldu na zahradě – a opět se o ni postarali profesionální hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), přesněji v úterý 29.6.2021 odpoledne. Byli ze stanice Slezská Ostrava a měli mezi sebou zkušeného chovatele plazů. Při sekání trávy na zahradě ji objevil majitel pozemku, schovávala se pod plechem u kůlny.

Hasiči nejprve vystříkali – kvůli znemožnění úniku krajty na nedostupná místa – kůlnu a její okolí desinfekčním prostředkem, používaným obvykle proti covidu, protože obsahuje alkohol, a ten hadi vůbec nemají rádi. Pak odklopili plech a odhalili v celé své kráse živou a stočenou krajtu o délce asi 1,2 metru.  O její odchyt rukama v rukavicích se postaral zkušený chovatel hadů.

„Krajta byla mladá a zprvu hodně vystresovaná. Bylo patrné, podle popálenin na hřbetě, že byla v minulosti týraná. Když ji kolega zvedl, okamžitě se mu přivinula na ruku a ihned se zklidnila,“ uvedl velitel hasičského zásahu.

Hasiči ji opatrně položili do mřížkovaného odpadkového koše, přikryli látkou a jejich kolegové z Karviné se nakonec postarali o převoz k příjemnému chovateli hadů ze stejného okresního města.

A jak se krajta dostala na zahradu pod plech? Údajně ji – asi před týdnem – vypustil ven jeden blíže neidentifikovaný obyvatel známé ubytovny v Petřvaldu. Ten už se mezitím odstěhoval – neznámo kam.

Zkušenost s krajtou mají z poloviny června letošního roku profesionální hasiči z českotěšínské stanice HZS MSK, kteří byli povoláni k nálezu již mrtvé krajty v hraniční řece Olši. Ta přitom měla dobrých šest metrů délky a přes 50 kilogramů hmotnosti.

Hasiči tehdy bez okolků vytáhli z vody krásné hadí tělo – dosud pružné, ohebné, a ještě bez vnějších známek rozkladu a poškození – a položili v plastovém pytli do vozidla městské policie. Hlídka MP ji převezla na veterinární kliniku v Českém Těšíně k dalšímu zkoumání. V době nálezu místní spekulovali třeba o tom, zda had náhodou svému chovateli doma neuhynul, a ten se jej pak potají zbavil…

Odkazy do noveho okna

zachranakrajtaPetrvald (1 KI)

zachranakrajtaPetrvald (1 KI) 

Detailní náhled

zachranakrajtaPetrvald (2)

zachranakrajtaPetrvald (2) 

Detailní náhled

zachranakrajtaPetrvald (3)

zachranakrajtaPetrvald (3) 

Detailní náhled

zachranakrajtaPetrvald (4)

zachranakrajtaPetrvald (4) 

Detailní náhled

zachranakrajtaPetrvald (5)

zachranakrajtaPetrvald (5) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem