Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

S časem 15,15 s si Pavel Krpec doběhl pro zlato

27. 6. 2015 (Nicole Zaoralová) - Sobotní dopoledne patřilo na Městském stadionu v Trutnově disciplíně Běh na 100 m s překážkami. Závodníkům přálo jak počasí, tak byla i báječná atmosféra na stadionu. Fanoušci používali k povzbuzování svých borců nejrůznější důmyslné nástroje, od bubnů, přes trubky až po papírové harmoniky 

Naprosto nejlepší čas zaběhl Pavel Krpec z HZS Moravskoslezského kraje. Pavel Krpec si překonal svůj čas z loňského mistrovství republiky, které se konalo v Českých Budějovicích. Tam stovku zaběhl za 15,70 s. Zaslouženě mu tak patřila zlatá medaile a titul mistr České republiky pro rok 2015.

Stříbrnou medaili vybojoval pro HZS Zlínského kraje Radek Šuba časem 16,10 s. a bronzová medaile patří za čas 16,19 s. Jakobu Arvaiovi z HZS Moravskoslezského kraje.
 
Z dobrovolných hasičů si vedli nejlépe Martin Lidmila z SDH Zbožňov, který obsadil první místo svým časem 16,11 s. Druhý skončil Radek Chmela z SDH Juřinka (16,20 s.) a Jan Gášek z SDH Juřinka se postavil na třetí příčku s časem 16,22 s.
 
Z žen byla nejrychlejší Šárka Jiroušová z SDH Poniklá, která obhájila své loňské prvenství v této disciplíně. Druhá doběhla Markéta Marková z SDH Chválenice a bronzová medaile putovala díky Barboře Šubrtové také do  SDH Chválenice.
 
Ženské superfinále o cenu firmy Sabe přineslo dvě medaile opět SDH Chválenice. Zlatou medaili vybojovala Markéta Marková a stříbrnou Barbora Šubrtová. Bronzovou medaili si do SDH Horní Lánov odveze Natálie Honců.
 
Dobrovolní hasiči prokázali neuvěřitelnou formu, když se  superfinále běhu na 100 metrů s překážkami probojovali hned tři z nich, doplnil je pouze jediný profesionál Jakub Gryč z HZS Moravskoslezského kraje.
 
Z tohoto závodu vzešel jako druhý vicemistr Jakub Gryč z HZS Moravskoslezského kraje. Prvním vicemistrem se stal Radek Chmela z SDH Juřinka a absolutním mistrem této disciplíny je pro rok 2015 Martin Lidmila z SDH Zbožňov.
 
Vyhodnoceni byli také mistři ve dvojboji, disciplíně, ve které se sčítají časy ze dvou disciplín, výstupu do 4. podlaží cvičné věže a běhu na 100 metrů překážek. Zde všechny příčky obsadili borci z Moravskoslezského kraje. Mistrem se pro rok 2015 se stal Pavel Krpec s výsledným časem 29, 25 s. Stříbrnou příčku obsadil David Dopirák  a třetí místo bral Kamil Bezruč.
 
Běh na 100 m s překážkami
Délka dráhy (start-cíl) je 100 m, šířka dráhy je 2,5 m. Ve vzdálenosti 23 m od startu je umístěna uprostřed dráhy překážka o šířce a výšce 2 m. Za touto překážkou si závodník umístí dvě hadice C-52 mm, 20 m dlouhou. Deset metrů za hadicemi začíná náběhový můstek kladiny délky 2 m a šířky 25 cm. Stejných rozměrů je i seběhový můstek. Vlastní kladina je dlouhá 8 m, široká 18 cm a vysoká 1,2 m. Ve vzdálenosti 25 m před cílem je vyznačeno území pro umístění rozdělovače.
 
Soutěžící zaujme postavení na startu, po odstartování překoná překážku, uchopí hadice a rozvine je před, na, nebo za kladinou, přeběhne kladinu, seskočí z kladiny za ohraničující čáru do vlastní dráhy, spojí hadice, jednou půlspojkou je napojí na rozdělovač, připojí proudnici a proběhne cílem. Proudnici odpojí až na pokyn cílového rozhodčího. Ženy a dorostenky místo překážky překonají nízkou překážku.
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 974 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz
 

vytisknout  e-mailem